torsdag 17 april 2014

Vändsydd buff istället för halsduk

Minns ni när buffar var sådär galet populärt? Alla hade buffar om halsen eller huvudet på olika sätt. Det var någon gång innan jag spenderade två månader i Asien, så i alla fall en fyra år sedan. Buffarna var inte billiga då - typ 200kr - och de är inte mycket billgare nu även om de inte syns överallt som de gjorde tidigare. Jag kollar fortfarande på sportbutikerna vad de har för buffar hemma men det är sällan någon som faller mig i smaken. Jag köpte förresten ett gäng buffar i Kina för en tjuga styck - nästan gratis och det är svårt att betala det tiodubbla för en buff här hemma ;) Använde sällan buffarna då som man brukade utan ofta som armband istället, det tyckte jag var en snygg detalj på sommaren :) Opraktiskt för solbrännan men man kan ju byta arm :D

Nu använder både jag och dottern mina buffar som halsdukar men jag tycker att de är alldeles för vida! Kanske är det jag som har en minihals, men det blir så glappt runt halsen även om buffen är dubbel. Har funderat ett tag på att sy egna och nu har jag tagit tag i det hela och sytt min första buff. Inspirationen och den sista sparken i baken fick jag av en tjej i sytoksgruppen som hade sytt så fina buffar till sina söner :)



sy en buff
Vändsydd buff


Jag mätte en av mina köpta buffar och justerade ganska mycket mellan det måttet och det måttet tjejen i sytoksgruppen hade använt. Att sy en buff är ju ett fantastiskt enkelt mönster förresten :) Jag använde skärmatta, linjal och rullkniv när jag skar ut tygbiten - så smidigt! Det gäller att hålla tungan rätt i munnen när man ska sy ihop den däremot - då kan det lätt bli lite knasigt, i alla fall om man vändsyr den som jag har gjort ;)



gratis mönster buff
Mönster vändsydd buff


Jag gjorde den här första buffen 45cm på bredden och 35cm på höjden, sömsmåner inkluderade. Har provat den färdiga buffen nu och tycker att den fortfarande är för vid för min smak, kommer att prova göra den mindre på bredden och se hur det blir. Ska komma ihåg att fota när jag syr nästa så jag kan visa enkelt hur jag gjorde ifall ni blir sugna på att sy en egen!



mönster buff vändsy
Vändsydd buff


Det här tyget blev förresten väldigt fint på dottern, rött är verkligen hennes färg!



2014-05-11
Uppdatering - beskrivning och uppdaterade mått på buffen hittar ni i det här inlägget :)

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag undrar HUR du syr ihop buffen, i vilken ordning liksom?! /Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elin! Ja det där är en väldigt bra fråga, det gäller att göra det i rätt ordning :) Jag ordnar en bildbeskrivning, håll utkik!
      Ha det gott!
      Anna

      Radera