onsdag 23 april 2014

Mepsverkstad

Keps + mössa = meps. MEPS. Jag vet inte om det låter fånigt eller roligt eller bara praktiskt. Meps. Eller skärmmössa. Det är i alla fall en fantastiskt prakttisk skapelse vill jag lova! Kepsar sitter inte särskilt bra på ett litet barnhuvud och med en mössa kommer solen besvärande in i ögonen. Men kombinera de två och du får en mycket praktisk huvudbonad som barnet faktiskt har på sig utan att slita av - det känns ju som en mössa!

Jag gjorde mitt första mepsförsök här under påskhelgen. Valde ut en fint rött tyg med vita prickar och tänkte att den kommer att bli fantastisk på dotterns huvud. (Samma tyg som ni sett på dregglis alldeles nyss). Ritade ett eget mönster och funderade fram och tillbaka på skärmvinkel och storlek. Till slut satt jag med ett mönster, skar ut alla bitarna och sydde ihop mepsen. Det är pillrigt när skärmen ska på mössan ;) Men så nöjd jag blev med resultatet! Det var bara den lilla detaljen att mepsen var ju för liten. Väldigt mycket för liten! Istället för att kolla dotterns huvudomfång (mäts ju så praktiskt på bvc) så tog jag vad jag mindes. Och jag mindes lite fel ;)

Men, för liten eller inte så är den såååå söt! Och mönstret är ju relativt enkelt att göra om till en större storlek :) Och den gången kollade jag faktisk huvudomfånget och lade på en cm så den håller hela sommaren :) Har inte hunnit fota nya mepsen så den får ni se så snart den är fotad :) Däremot har vi hunnit prova använda den och den är ju så bra! Ska ordna ett annat slags mellanlägg att ha i skärmen så den blir ännu styvare men annars blev jag nöjd.


sy en meps
Skärmmössa - meps

köp meps
Skärmmössa med dekorsöm på mössan


Jag syr mina mössor av enkelt tyg (de flesta andra syr med dubbelt tyg) eftersom jag tycker det är mer praktiskt på våren och sommaren. Istället har jag två lager tyg bara över öronen för att det ska värma lite extra där det behövs. För att tyget ska sitta kvar på insidan och inte hålla på och åka ner och göra mössan oformlig så syr jag fast det med en dekorsöm - tycker det blir en diskret och fin detalj som gör mössan väldigt bra!

Ack den här mepsen är så söööööt! Jag ska kolla vilket huvudomgång den kan tänkas passa - kanske kan den komma till användning hos någon lite yngre guldklimp.

Bläckfiskarna förresten som ska levereras till Ystads neonatalbebisar har kommit fram hos ambassadören nu :) Tack till Erika som engagerar sig i att samla ihop och tvätta alla bläckfiskar som ska till Ystad innan de är redo att levereras till bebisarna! Jag kom på förresten att jag glömde ju berätta vad bläckfiskarna heter, för er som är nyfikna ska jag såklart avslöja deras namn!


virka för välgörenhet
Alex, Adrian, Aurora, Alma och Alice


2 kommentarer:

  1. Om jag inte mot förmodan har lärt mig sy en sådan själv till nästa år så lägger jag härmed en beställning till sommaren 2015 till Vidar! /Cho

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter ditt fantastiska jobb med mjukliften vet man aldrig var det slutar med syandet :)

      Radera