måndag 19 maj 2014

Sy ett babynest - med utförlig beskrivning och mönster

Det finns så många sätt att sy ett babynest, eller sovnäste som jag har döpt mina till. Sökorden "sy eget babynest" är nog det populäraste fortfarande i bloggens statistik och därför har jag länge tänkt att jag ska göra min egen beskrivning på hur jag gör. Så utförlig och lättförståelig som möjligt :)




Det material du behöver är:

En bit mönstrat tyg till ovansidan (mått 95*65 cm)
En bit enfärgat tyg till undersidan (mått 95*65 cm)
3 m bomullsband (13mm brett)
3 m bomullssnöre
1 snörstopp
Vadd på rulle
Symaskin med sytråd :)

Börja med att klippa ut tyget till nästet i en rektangel som mäter 92 cm på höjden och 62 cm på bredden, jag klipper underdelen först så jag ser att det blir bra, vill inte klippa i fintyget direkt!



sy ett babynest beskrivning
Mått sovnäste


Måtten på babynestet inklusive sömsmån är höjd: 92 cm, bredd: 62 cm. När jag klippt ut de måtten i rektangel börjar jag med att runda av nästet upptill.


sy ett babynest beskrivning
Börja klipp rundningen 10 cm in på tyget


Jag viker tyget på mitten (vikningen är till höger på bilden) och börjar klippa rundningen först 10 cm in på tyget. Detta för att nästet inte ska bli för spetsigt längst upp. Jag klipper en svag rundning...



sy ett babynest mönster
Vik ner tygflärpen och klipp vidare


... och viker tygflärpen så hörnet blir spetsigt och fortsätter klippa. Då blir rundningen jämn hela vägen. Klipp inte en för grund rundning här - då blir nestet fyrkantigt istället. För er som undrar är delen jag klipper bort ungefär 9-10 cm från hörnet till dit jag klipper - mätt i vikningen så det är det största måttet.

Sedan är det dags att klippa till nästet i nederkant. Måttet på ändarna är 16 cm på höjden och 16 cm på bredden inklusive sömsmån. Vikningen på tyget är fortfarande på höger sida av bilden!



sy ett babynest beskrivning
Klipp till madrassdelen


Jag börjar med att mäta ut 16 cm på bredden och sedan 16 cm på höjden (delen som är till vänster på bilden och som blir nederdelen av korven runt nästet). Jag gör ett klipp upp och mäter sedan 14 cm på höjden på andra sidan (längst till höger på bilden). Eftersom jag vill att madrassdelen ska bli lite rundad börjar jag klippa den från 14 cm, klipper rakt en bit och rundar av mot slutet.



sy ett babynest mönster
Runda av kanten


Sedan viker jag den delen som ska bli korven runt nästet och rundar av hörnen. (Vikningen är till vänster på bilden).

Nu är bottenplattan klar! Det enklaste för att få den mönstrade tygbiten likadan som bottenplattan är att nåla fast bottenplattan på det mönstrade tyget och klippa efter den.

Nu är det dags att nåla och sy!



sy babynest mönster och beskrivning
Sy utsidan av tyget först


Börja med att lägga tygerna räta mot räta (de sidorna du vill ha utåt ska ligga inåt) och nåla ihop nästet. Nåla från halvvägs undertill på den delen som blir korven, upp runt hela nästet och ner till halvvägs under den andra korvdelen (se bilden ovan). Sedan vänder du nästet på rätt väg och det är dags att sy dit bomullsbandet.



sy eget babynest
Sy fast bomullsbandet med en söm i varje kant


Bomullsbandet ska sys över den söm du precis sytt. Nåla om du vill men jag brukar inte det, det fungerar lika bra att sy lite långsammare och lägga upp bomullsbandet allt eftesom. Sy med vanlig raksöm först ena sidan bomullsbandet hela vägen runt, sedan andra sidan. I start och slut viker jag in bomullsbandet 2 cm för att det ska bli hållbarare och tåla att man drar i snöret utan att bandet fransar upp sig.


mönster babynest
Trä snöret in under kantbandet


Nu är det dags att trä snöret in under kantbandet. Jag sätter en säkerhetsnål i ena änden snöret och då är det enkelt att trä igenom.

Nu är det dags för madrassen, själva liggdelen. Jag gör med två lager tjockare rullvadd - då torkar det snabbt i tvätten. På mitt första näste gjorde jag fyra lager vilket jag insåg var helt överflödigt eftersom jag bara använder nästet på mjuka underlag - alltså behöver inte själva madrassdelen vara så tjock. Om du vet med dig att du ska använda nästet på lite hårdare underlag väljer du att ta tre eller fyra lager med rullvadd i botten.



sy eget babynest mönster
Markera ut hur stor korven runtom ska bli


Själva korven runt nästset mäter 15 cm in från kanten, börja med att lägga nästet platt och mäta och markera på tyget 15 cm hela vägen runt om. Det är de här markeringarna du sedan ska sy fast madrassen längs. Klipp ut madrassen i rullvadd, ungefär 3 cm bredare på sidorna och upptill än vad du gjort markeringarna. (Rullvadden ska vara bredare så du lätt kan sy fast den.)



sy babynest
Sy en söm längs runtom för att sy fast madrassen


Lägg in madrassvadden på plats och nåla fast den ordentligt. Sy med raksöm hela vägen runt längs markeringarna. Vik in kanterna på botten av madrassen ca 1 cm inåt och sy en söm nära kanten.



De sista öppningarna på sovnästet


Nu är hela nästet ihopsytt förutom på insidan korvarna (de prickade linjerna på bilden ovan). Det dags att fylla korven! Klipp ut en bit rullvadd som mäter 2 m x 90 cm. Rulla ihop den ganska hårt (den ska vara 2 m lång) och stoppa in den i korven runt madrassen på nästet. Kan vara lite trixigt och det är därför det är smidigt om det är öppet på båda insidorna av korvarna. När du fått rullvadden på plats är det dags att sy ihop hålen. Viker in kanterna på tyget ca 1 cm och sy en söm nära kanten, gör lika på båda sidorna. Trä in både snörena i snörstoppen  och nästet är klart!



sy babynest mönster


I helt öppet läge är nästet användbart när bebisen blivit lite större, men när bebisen är nyfödd och liten är det mysigast om man drar ihop nästet ordentligt så att det blir en trygg sovplats.



sy babynest själv




_____________________________________________________________________

Lycka till med DITT sovnäste! Om du har frågor eller tycker något är otydligt, kommentera gärna så jag kan förbättre beskrivningen om det behövs!


18 kommentarer:

  1. Hej!
    Mycket bra beskrivning och bra bilder! :) Sydde ett babynest efter dessa instruktioner och det gick bra! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad kul att du använt instruktionen! De blir så mysiga de här nesten :)

      Radera
  2. Hej!
    Ungefär hur mycket vadd går det åt till madrassen?

    Jag hade tänkt ta två lager så som du rekommenderade för tvättningens skull! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag klipper vadden till madrassen lite större än den söm jag syr för att forma korven runt madrassen. Om du klipper två bitar som är 78cm på höjden och 36cm på bredden är det tillräckligt mycket av vadden som är extra för att den ska vara lätt att sy fast :)
      Lycka till! :)

      Radera
  3. Hej! Syr du först runt en gång räta mot räta och sen vänder ut och in för kantband eller tvärt om?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag syr först ihop fram- och baksidorna räta mot räta. Sedan vänder jag nestet med rätsidan utåt och syr kantbandet över sömmen. Eftersom hålet nertill är såpass stort är det inga problem och en fördel är att sömmen mellan tygerna döljs :)

      Radera
  4. Hejsan! Jättefint babyneste och beskrivning med bilder. :) Har bara någon komletterand fråga till den. Hr stor sömsmån har du? Är det 1cm överallt? Och syr du med raksöm överallt eller sicksack du någonstans för att tyget inte ska fransa upp sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tack för din kommentar! Jag har 1 cm sömsmån runt hela nästet. Jag brukar sicksacka tyget nertill och på insidan korvarna nere (där det inte kommer att vara något band över sömmen, på sista ritade bilden ser du prickat insidan av korvarna, jag sicksackar däremellan också). Det blir lättare att sy på kantbandet om tyget är sicksackat och det håller bättre.

      Runt ytterkanten där bandet ska sitta syr jag ihop fram- och bakstyckena med raksömmen först och sedan en sicksaksöm över båda tygerna på sömsmånen :)

      Många säger att man inte behöver sicksacka när man vändsyr men det är nog en smaksak, jag sicksackar eftersom det känns som att nästet kommer att tåla att användas bättre :)
      Anna

      Radera
  5. Ett stort tack från blivande mormor för att du delar med dig av din jättebra beskrivning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du använt beskrivningen och tyckte om den! Tack för din kommentar :) Och grattis i förskott till barnbarnet!

      Radera
  6. Vilken bra, enkel och tydlig beskrivning! Det här ska jag sy :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar Lina och lycka till med ditt babynest :)

      Radera
  7. Jättebra beskrivning. Jag har nu sytt babynestet. Tips: Ta inte som jag tyger av olika kvalitet. Valde ett jerseytyg till ovandelen och bommulstyg till underdelen. Väldigt trixigt då jersey tyget drog hit och dit. Det blev bra ändå tillslut men några svordomar slank ut och det tog säkert lite extra tid 😝

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Åh det kan jag tänka mig att det blev lite extrajobb när det var olika sorters tyg! Vad skönt att det ändå blev bra när babynestet var färdigt :)

      Radera
  8. Två frågor: hur brett kantband till kanalen för bomullsmöret och vad är det för vadd? Fettvadd? Den måste vara svår vid tvätt. Eller polyestervadd? Tacksam för svar. Och tack för en mkt fin beskrivning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christina,
      Vaf roligt att du gillar beskrivningen <3

      Kantbanden jag brukar använda är 12-15 mm breda, använder bomullskantband men jag vet att många använder både satin och spets för kanalen så det är lite en smaksak hur bredd man vill ha bandet, jag kan rekommendera att inte ta ett smalare band än 12 mm, då blir det svårt för bomullssnöret att löpa igenom :)

      Jag använder oftast rullvadd till mina babynest både i kanalen och i botten av nestet eftersom det är det som torkar snabbast efter tvätt. Ibland kuddstoppning (polyester) i kanalen men jag upplever att rullvadden torkar mycket snabbare efter tvätt. På Ohlssons tyger kallas den för rullvadd och på Stoff&Stil brukar den heta plattvadd :)

      Lycka till med sömnaden!

      Radera
  9. Sydde enligt beskrivningen och fick till det bra. Ett ekonomitips; IKEAs billigaste gästtäcke kostar 39 kr och passar utmärkt istället för rullvadd... funkar kanon.

    SvaraRadera
  10. Hej, vad roligt att höra att du fick till babynestet bra! Att använda ikeas täcke istället för rullvadd har jag funderat på men inte hunnit prova. Toppen att höra att det fungerar, ska prova det i nästa näste istället för rullvadden, tack för tipset! :)

    SvaraRadera