fredag 24 januari 2014

Dregglis med synlig söm

Det finns nog hundra sätt att sy en dregglis. Jag brukar vändsy mina dregglisar så att det inte blir någon söm på utsidan. Precis när jag sydde mina första dregglisar gjorde jag en vändsydd och en sydd med söm på utsidan. Föredrog verkligen den vändsydda där man inte kunde se sömmen. Kanske berodde det på att jag sydde med vanlig maskin och inte tyckte att sömmen blev riktigt fin, kanske berodde det på att jag tycker att vändsydda modeller är finare.

När jag köpte min overlock (jaaaa jag har äntligen köpt en overlock!!) tänkte jag att jag ska prova sy med synlig söm. Många av de dregglisarna man köper i affärerna har synlig söm på utsidan, ihopsydda med en overlock-symaskin. Har inte riktigt kommit mig för att göra det förrän idag. Jag inventerade dotterns garderob och hittade halskragen i dregglismodell som jag sydde i höstas. Jag testade ju två varianter då och tyckte att den raka varianten var så mycket bättre och mer funktionell än dregglismodellen. Dregglismodellen gick inte upp över halsen och då försvann ju funktionen.

Idag hittade jag den halskragen i alla fall som legat bortglömd och jag kom på att jag kan ju prova sy om den till en dregglis med synliga sömmar :) Jag behövde inte klippa ut nytt tyg och jag behövde inte ha en halskrage oanvänd i skåpet så det var en win-win situation kändes det som! Och fördelen med en overlock är att den också har en kniv som skär tyget om man vill det - jag behövde alltså inte ens klippa upp eller justera halskragen utan sydde helt enkelt lite längre in så att den tidigare sömmen och det jag lagt till extra klipptes bort medan jag sydde. Mycket praktiskt. Kunde till och med återanvända en av knapparna :)


sy en dregglis
Dregglis med synliga sömmarPå bilden ovan ser ni hur dregglisen blev :) På bilden nedan ser ni hur halskragen såg ut innan jag och overlocken gav oss på den.


sy en dregglis av en halskrage
Halskrage i dregglismodell

dregglis med overlocksöm
Den synliga sömmen på dregglisen

vändsydd söm dregglis
Den vändsydda sömmen på halskragen


Det är lite skillnad på vändsydd söm och synlig overlocksöm. Har inge bestämt mig än för vilken jag föredrar. Förvisso väldigt praktiskt att sy med overlocken och inte behöva vända och sy igen vändhålet för hand. Men ändå... vändsytt är fint!

Vad tycker ni?

På baksidan halskragen hade jag förresten microfleece så nu har jag sytt in första dregglis med microfleece. Många använder det som standard på sina dregglisar (många som man köper i butiken är just med fleece på baksidan). Lika bra uppsugningsförmåga som frotté men betydligt varmare. Smaksak!
2 kommentarer:

 1. Jag tror ändå att jag föredrar vändsytt, känns mer arbetat, men jag kan samtidigt förstå att man bara gör overlocksöm då det borde vara hyfsat tidsbesparande (särskilt om man syr många likadana saker, t.ex. på beställning). /cho

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, den vändsydda känns som att det är lagt mer tid på att få den fin, och det är ju lagt mer tid på den eftersom man inte lägger till extra moment med vändning och handsöm. Men ändå värt det :) Jag tror i och för sig att om jag fick en beställning skulle jag hellre sälja en vändsydd dregglis eftersom jag själv skulle känna mig mer "stolt" över en sådan än en med synlig söm. Men smaken är ju olika :)
   Anna

   Radera