fredag 31 januari 2014

Välkommen till världen lilla lillebrorsuggla!

Virkade mig en liten lillebrorsuggla igår medan dottern sov och passade på att montera den idag under förmiddagsluren :) Tänkte att min första mormorsruteuggla inte skulle behöva vara ensam ;) Använde ungefär samma tjocklek på garn men en nål 2,5 istället för att se ungefär hur mycket mindre ugglan skulle bli. Det är ju så med garntjocklekar och virknålsstorlekar, man får prova sig fram och se hur stora slutprodukterna blir.


crochet owl
Mormorsruteuggla 


Även den här krabaten fick sig en vit näbb, tyckte det passade bättre :)


crochet owl
Lillebror och storasyster kanske?


Lillebror mäter strax över 6 cm (typ 6,3 cm) och storasyster mäter strax över 7 cm (ungefär 7,3 cm). Blev lite nyfiken på om det skiljer en centimeter ugglorna åt för att jag bytte ner mig en hel storlek på virknål?

Båda storlekarna tycker jag fungerar som barnvagnshänge, den större ugglan är en något bättre storlek tycker jag. Men den mindre ugglan är förtfarande kanske för stor för att användas i en barnvagnsmobil, men det är nog också en smaksak. En del barnvagnsmobiler är ju massiva i storlek medan andra är väldigt små och nätta. Större än 6 cm skulle jag nog inte välja men eventuellt att en uggla på 5 cm skulle vara ännu bättre.

Innan jag började på den här ugglan tänkte jag till och klockade hur lång tid det faktiskt tog att göra den. Det är ju så med handarbete ibland att man tycker att något går ganska fort att göra men i verkligheten gör det inte det. Jag kände så med första ugglan, den var ju snabbt ihopsvängd. Men den gick inte snabbare än lillebrorsugglan (den har ju dessutom vingar så ett moment till) och lillebrorsugglan tog förvånande nog en timme att göra, från första öglan till sista tråden var fäst! Jag är ingen extremt supersnabb virkare men definitivt ingen långsam virkare heller! Och jag har virkat in alla trådar allt eftersom för att minimera antalet trådar jag måste fästa med nål... En timme kärlek och omtanke invirkat i denna lilla krabat :) Fast han är så liten, det ni!

torsdag 30 januari 2014

Sytt en pirattröja

Härom veckan provade jag sy en tröjmodell ur tidningen Ottobre, närmare bestämt en tröja som heter "Ohoi" från nummer 3/2011. Det är en tröja med knäppning om båda sidorna av halsen och egentligen med en massa detaljer både fram och bak. Jag struntade i detaljerna men behöll knäppningen även om jag inte var helt övertygad över knäppning på båda sidorna. Gillar köpesmodellerna där knäppningen sitter på en sida halsen.

Valde att sy i mitt nya piratmöss-tyg, tyckte jag passade bra till en sjömansmodell :) Även om jag plockat bort detaljerna ;)


tröja från ottobre
Tröja efter modellen "Ohoi" från Ottobre


Ärmslut och hals valde jag att bandkanta på samma sätt som jag bandkantade bodyn jag sydde tidigare. På orginalmodellen tror jag att halsen bara var nersydd så min tröja blev lite hög i halsen - glömde ta bort lite i halsen för att kompensera det som kantbandet bygger på. Men på fungerar det finfint ändå, det blev inte trångt i halsen :)


sy en tröja
Knäppning på båda sidorna


Båda sidorna fick sig en knapp. Nu när vi provat använda tröjan kan jag ju konstatera att vi bara använder ena sidans knapp ändå så om jag skulle sy modellen igen skulle jag ta bort knäppningen på ena sidan :)


tyg med sjörövarmöss
Nertill på trröjan blev det en "rå" kant


Funderade länge på om jag skulle fålla tröjan nertill eller hur jag skulle göra. Maken tyckte att jag skulle kantbanda nertill också så jag funderade ett tag på att sätta en bred mudd nertill. Provade istället att göra en "rå" kant där man ser sömmen. Jag kan inte bestämma mig för om tröjan ser ofärdig ut eller inte, men jag är väldigt förtjust i den råa kanten!

Tröjan är i storlek 74 och passar fint på dottern. Jämfört med en del andra 74or är detta en lite vidare modell så hon kommer nog att kunna ha den upp till storlek 80 i alla fall. Ganska intressant egentligen hur samma storlek kan skilja sig så mycket mellan olika modeller. Men så är det ju i och för sig med kläder man köper i affären också. H&M till exempel är ju betydligt tajtare och mindre i modellen än Lindex.

Nåja. Konstaterar igen att det här med att sy kläder är fantastiskt roligt! Och att jag ska fortsätta jobba på mitt eget mönster så jag får ett precis som jag vill ha det!!

onsdag 29 januari 2014

Sy en trosa

Mitt i alla andra projekt fick jag för mig en kväll för några veckor sedan att jag skulle lära mig sy trosor. Jag hade nämligen köpt ett tyg som så småningom kommer att bli en perfekt trosa till en liten prinsessa. Men då måste jag ju träna först innan jag sätter saxen i det tyget, tyget är nämligen helt slutsålt och jag lyckades komma över en bit från en vänlig själ som kunde tänka sig att sälja lite av det hon hade hemma.

Eftersom det var första försöket passade jag också på att prova dels trosresår runt benen, dels vikresår runt midjan. Både och fungerade faktiskt väldigt bra. Till en barntrosa tror jag däremot att jag ska prova att kantbanda istället, jag tillhör dem som kanske inte tycker att spetsresår gör sig på ett barn.



sy en trosa till dig själv
Min allra första egensydda trosa



sy trosor
Spetsresår i närbild


Passformen? Sjuuuukt sköna :) Ska nog göra någon justering i bakstycket och prova sy en trosa till!

måndag 27 januari 2014

Mormorsruteuggla som barnvagnshänge

I höstas hittade jag ett mönster på fantastiskt söta mormorsruteinspirerade ugglor. Jag sparade ner länken i telefonen och har nu provat virka min första uggla. Tycker de är såååå söta!

Jacquie som delar med sig av mönstret virkar med virknål 4 och dubbelt acrylgarn, jag provade virka med virknål 3,5 och enkelt Tilda-garn. Det blev en väldigt nätt och fin uggla i lagom storlek tyckte jag, men ska prova virka med dubbelt garn och lite större nål också och se om det blir någon stor skillnad eller inte.


crochet owl
Virkad uggla som barnvagnshänge


Gick lite wild and crazy och kombinerade rosa och turkost med vitt. Skeptisk till en början men nu när ugglan är färdig. Så söt :)


Turkosa vingar passade fint


Man kan virka med eller utan vingar beroende på vad man vill, jag provade virka med vingar på den här ugglan. Var minst lika sött utan egentligen så det är nog en smaksak!


crochet owl pattern
Svart garn som pupill


När man virkar amigurumis och små figurer är det många som använder så kallade säkerhetsögon i olika storlekar och varianter. Jag har aldrig kommit mig för att beställa hem några så jag provade sy pupillen med svart garn. Blev fantastiskt nöjd med resultatet!

Näbben valde jag förresten att sy dit vit istället för orange som kanske det naturliga valet hade varit. Men jag kände att orange i kombination med rosa och turkost kanske inte var någon säker kombination.

Fantastiskt roligt att virka ugglan om än en hel del jobb med att fästa trådar och sy fast detaljer. Väl värt det :) Jag kommer att virka upp ett gäng till försäljning ganska snart, för en sån här uggla i olika färger gör väl vem som helst glad!

söndag 26 januari 2014

Rosa kamouflage i byxmodell

För ett par månader sedan när jag var på Ohlssons och köpte ett garnnystan (jo det händer att jag går dit och köper ett nystan!) gick jag förbi stuvlådan och det låg en rejäl hög med kamouflagetyg i den. Blått, vitt, sand, grönt... Och ROSA. Rosa är ju ingen färg jag i vanliga fall brukar köpa något av, men jag kunde inte motstå att köpa en bit kamouflage. Och ärligt talat tänkte jag att alla tygerna utom det rosa var ju så typiskt mig att det var bara en bit rosa kamouflage jag kunde motivera mig att komma hem med.

Det skulle bli ett par byxor till dottern, det visste jag redan när jag såg tyget kändes det som. Men jag ville ha vit mudd och det hade jag inte tillräckligt av hemma så tyget blev liggandes i tyglådan och mognade. Ända tills idag. Dottern slocknade för sin eftermiddagslur och jag smög in i köket där jag syr och kände att det där rosa liksom ropade på mig.

Snabbt utklippt och snabbt ihopsytt tack vare den fantastiska overlocken :) Muddbyxor är en finfin modell eftersom det inte är någon resår eller kantband. Efter ett par tröjor med kantband är jag nöjd med sådant för en liten stund. Muddar är trevligt :)

Men i alla fall.... TADAAA!!!


rosa kamouflagetyg
Rosa kamouflagemuddisar

Bred mudd vid midjan


Som ni ser på första bilden är det en ganska rak modell och just den modellen sitter fantastiskt på. Jag sydde dem i storlek 74 (tänk att dottern redan blivit så stor!) och kan nog bara konstatera att vi får använda dem flitigt nu för eventuellt är de urväxta inom en månad. 

Det finns många sätt att sy muddbyxor, många minskar mudden med mellan 20-25% (dvs att mudden är 75-80% av byxtygets vidd) men eftersom jag tycker att lösa byxor är betydligt bekvämare för dottern så gör jag nog närmare 95% av byxans vidd. Nästan lika stor mudd som byxa altså men den höga mudden håller byxorna på plats. Jag viker ofta ner mudden på hälften för att jag tycker det är snyggt, och då blir den lite tajtare och sitter bra också.

Tyget är ett vävt tyg så det är absolut ingen stretch i det - en av anledningarna till att byxan inte kommer att vara längre än storlek 74 trots extra benlängd. Kommer nog att fundera lite på en klänning eller kjol i tyget istället som varar lite längre. Och egentligen tycket jag nog inte vävt tyg passar lika bra i byxor som jersey/trikå som är stretchigt och mycket skönare för de små. Men, ETT par kamouflagebyxor bara måste finnas i garderoben :D

lördag 25 januari 2014

Virkad liljekonvalj

Ramlade över ett mönster på en virkad liljekonvalj härom dagen och jag verkligen älskar liljekonvaljer! Var inte helt övertygag om mönstret egentligen men ikväll när det var makens tur att gå ut och dottern snarkar gott i sin säng passade jag på och stämde träff med virknålen. En nål 2,5 och ett tunt garn motsvarande 8/4delsgarn. Jag är inte jätteförtjust i att virka med den mininålen, den är så tunn i handtaget att jag nästan får lite ont i handen av att virka med den. Den går nästan inte att hålla ;) Ska nog införskaffa mig en ergonomisk virknål eller två av de mindre modellerna så att det går lättare :)

Det blev en liljekonvalj i alla fall även om den  blev lite väl stor och blommorna är lite oproportioneliga mot bladet. Håller nog ögonen öppna efter ett annat liljekonvaljmönster framöver, skulle vilja ha en evighetsbukett med liljekonvaljer i köket :)


crochet lily of the valley
Virkad liljekonvalj

virkad blomma
Blommorna i närbild


Jag valde att virka fast bladet i stammen istället för att göra ett löst blad. Mönstet är på engelska men lätt att följa och finns här :)

fredag 24 januari 2014

Dregglis med synlig söm

Det finns nog hundra sätt att sy en dregglis. Jag brukar vändsy mina dregglisar så att det inte blir någon söm på utsidan. Precis när jag sydde mina första dregglisar gjorde jag en vändsydd och en sydd med söm på utsidan. Föredrog verkligen den vändsydda där man inte kunde se sömmen. Kanske berodde det på att jag sydde med vanlig maskin och inte tyckte att sömmen blev riktigt fin, kanske berodde det på att jag tycker att vändsydda modeller är finare.

När jag köpte min overlock (jaaaa jag har äntligen köpt en overlock!!) tänkte jag att jag ska prova sy med synlig söm. Många av de dregglisarna man köper i affärerna har synlig söm på utsidan, ihopsydda med en overlock-symaskin. Har inte riktigt kommit mig för att göra det förrän idag. Jag inventerade dotterns garderob och hittade halskragen i dregglismodell som jag sydde i höstas. Jag testade ju två varianter då och tyckte att den raka varianten var så mycket bättre och mer funktionell än dregglismodellen. Dregglismodellen gick inte upp över halsen och då försvann ju funktionen.

Idag hittade jag den halskragen i alla fall som legat bortglömd och jag kom på att jag kan ju prova sy om den till en dregglis med synliga sömmar :) Jag behövde inte klippa ut nytt tyg och jag behövde inte ha en halskrage oanvänd i skåpet så det var en win-win situation kändes det som! Och fördelen med en overlock är att den också har en kniv som skär tyget om man vill det - jag behövde alltså inte ens klippa upp eller justera halskragen utan sydde helt enkelt lite längre in så att den tidigare sömmen och det jag lagt till extra klipptes bort medan jag sydde. Mycket praktiskt. Kunde till och med återanvända en av knapparna :)


sy en dregglis
Dregglis med synliga sömmar



På bilden ovan ser ni hur dregglisen blev :) På bilden nedan ser ni hur halskragen såg ut innan jag och overlocken gav oss på den.


sy en dregglis av en halskrage
Halskrage i dregglismodell

dregglis med overlocksöm
Den synliga sömmen på dregglisen

vändsydd söm dregglis
Den vändsydda sömmen på halskragen


Det är lite skillnad på vändsydd söm och synlig overlocksöm. Har inge bestämt mig än för vilken jag föredrar. Förvisso väldigt praktiskt att sy med overlocken och inte behöva vända och sy igen vändhålet för hand. Men ändå... vändsytt är fint!

Vad tycker ni?

På baksidan halskragen hade jag förresten microfleece så nu har jag sytt in första dregglis med microfleece. Många använder det som standard på sina dregglisar (många som man köper i butiken är just med fleece på baksidan). Lika bra uppsugningsförmåga som frotté men betydligt varmare. Smaksak!




torsdag 23 januari 2014

Finns bloggar i framtiden – eller varför är det så värdefullt med en kommentar?

En liten kommentar kan göra någon glad



För några år sedan var bloggar väldigt stort. Jag menar, betydligt större än idag. Idag finns det en mängd andra plattformer som konkurrerar med bloggandet och bloggläsandet – instagram, grupper på facebook, pineterest med flera. Det går snabbt som attans att bara lägga ut en bild och få mängder av kommentarer och likes. Helt i linje med att vi får allt mindre tid och att vi gör oss allt mer upptagna.

En blogg tar lite mer tid. Både för den som läser och skriver. Väljer man att blogga kanske man helst inte bara lägger ut en bild utan man skriver gärna något till, vill att det ska vara något mer än ett fotoalbum. För den som läser tar det längre tid om man vill skriva en kommentar. Var finns like- eller hjärta-knappen på bloggen? Och kommentarer, det tar några sekunder längre att skriva en kommentar eftersom du på en blogg ofta behöver verifiera med några bokstäver och siffror att du är en person och inte en spamdator. På andra plattformer är du redan inloggad och kan kommentera mycket snabbare.

Fler och fler väljer att lägga ner sin blogg. Kanske för att det tar för mycket tid. Kanske för att man får för lite återkoppling jämfört med andra plattformer. Och jag håller med. Det är roligare att lägga upp något i en facebookgrupp där man får många många kommentarer och frågor om alla möjliga saker – allt från vart man köpt tyget eller garnet till hur man gjorde för att få till någon liten detalj.

I framtiden kanske det inte finns bloggar längre. Kanske har de gjort sitt. Jag tycker det vore oerhört synd. En blogg kan vara så många saker, ett sätt att dokumentera sitt skapande (om man nu bloggar om pyssel som jag gör) och minnas hur man gjorde, ett sätt att visa andra bra lösningar och knep för att få till olika saker, ett sätt att dela med sig av mönster och idéer, ett sätt att visa andra i detalj hur de själva gör om de vill prova på något nytt.

För mig är bloggandet allt det här, ett sätt för mig att minnas vad jag skapat och hur jag gjorde, förhoppningen om att inspirera någon annan till skapande och en möjlighet att visa hur man kan göra olika saker i pysselvärlden.

När jag själv läser pysselbloggar är det för inspiration och för att lära mig nya saker. Någon kanske visar hur man syr i en dragkedja på snyggaste sätt, någon annan visar hur man virkar snyggaste fuskstolpen. Någon annan som tagit sig tid att dokumentera steg för steg hur de gjort och vad de gjort och som gladeligen delar med sig till alla som vill läsa, se och inspireras.

Men. Jag tycker att det är viktigt att kommentera. Oavsett verifieringar och den där kanske minuten (i värsta fall) extra som det tar att skriva och lägga upp en kommentar på ett inlägg. Men varför kanske ni tänker? Vad betyder väl egentligen en kommentar? En kommentar är som ett ”hej” när du möter en bekant på stan. En kommentar är ett avtryck som visar att du varit där, sett, läst och tycker att det är värt att finnas bloggar. En kommentar behöver inte vara en uppsats. Man behöver inte kommentera allting hela tiden. Men någon gång ibland är en bekräftelse för bloggaren att ”hej, jag såg dig”.

Jag försöker lämna kommentarer så ofta jag kan när jag blir inspirerad eller om jag läser eller ser något som faller mig i smaken, och ALLTID när jag provar någon annans mönster eller idé. För mig är det ett ”tack”. Tack för att du delar med dig av mönster och idéer. Tack för att du tar dig tiden att blogga så jag kan bli inspirerad och kanske lära mig något nytt eller utmanas att prova något jag inte gjort tidigare.

Jag skulle tycka det var tråkigt om bloggandet avtog ännu mer. Om fler valde att sluta ta sig tiden att dela sina idéer och knep. Jag skulle tycka det var tråkigt att behöva uppfinna hjulet varje gång jag ska prova något nytt istället för att läsa mig till hur man gör på en blogg. Jag skulle tycka att det kändes tråkigt om jag googlade efter inspiration och mönster och hittade <<ingenting>>.

Men förr eller senare tror jag att man som bloggare ställer sig frågan – ska jag verkligen fortsätta blogga?

Om du är bloggare och frågat dig själv om det kanske är enklare att flytta över dokumentationen till instagram eller facebook – fortsätt blogga! Jag läser gärna andras bloggar för inspiration (tack och lov för bloglovin' som håller reda på bloggarna åt mig!). Jag vill gärna kunna göra en sökning på google och hitta massor av tips och idéer. 

Missförstå mig inte nu, jag tycker facebookgrupperna är underbara och det är roligt att se vad så många pysslar med. Men en blogg är mer på något sätt.

Jag ställer mig frågan om jag ska fortsätta blogga men ger mig själv till bloggens årsdag innan jag bestämmer mig. Hur roligt jag än tycker att det är med många kommentarer och likes på facebook tycker jag att en blogg ger en helt annan dimension än en bild.

Jag uppmanar dig som läser bloggar – lämna en kommentar någon gång ibland! Oavsett om du bara läser dina stammisbloggar eller om du googlar dig in på en ny blogg. En kommentar är ett ”hej” och ett ”tack”.


Tänk så många funderingar en promenad i stilla snöfall kan ge. Jag säger tack för idag och om du läste hela inlägget – tack för att du tittade in :)


måndag 20 januari 2014

Dödskallesjal in action

Med mycket annat på gång just nu har det varit intensiva och pyssellösa dagar. Dödskallesjalen jag virkade i höstas används dock flitigt så jag visar upp hur den ser ut in action. Så nöjd att jag valde att göra en med större dödskallar och i just den färgkombinationen!



fredag 17 januari 2014

Sy en haklapp

I slutet av oktober sydde jag min första haklapp, i en fantastisk färgkombination om jag får säga det själv - ljusgrön och mörkgrön. Med vita prickar och vitt kantband. Jag hade också vaxduk i ljus- och mörklila som blev två haklappar inte långt därefter. Även den färgkombinationen är en favorit. Eller, egentligen tror jag att alla färger som kombineras samma färg men i ljust och mörkt skulle göra sig fantastiskt fint! Och prickarna är liksom pricken över i'et ;)

I alla fall, när jag klippde ut de lila haklapparna gjorde jag en med ljus och en med mörk botten. Planen var att även den gröna haklappen jag sydde först skulle få en matchande kompis. Det blev dock inte så eftersom snedslån (kantbandet) tog slut! Det är inte tvärnära till Stoff & Stil och den sista haklappen blev liggandes i väntan på att jag skulle ha vägarna förbi. Det har jag fortfarande inte haft, däremot kom jag ihåg att köpa en bit snedslå på Ohlssons senast jag var där.

Vi har använt de andra haklapparna otroligt mycket och de har fungerat riktigt bra. En sak kom jag dock på som kunde förbättras och det var att det skulle svänga in lite mer där dottern har sina armar. Annars blir haklappen så knövlig när hon försöker äta själv och har båda händerna framför sig. Det är alltså en lite annan modell på den här haklappen och nu ska den provas :)


sy i vaxduk
Haklapp efter nytt mönster

Fäste namnlappen lite annorlunda


På den här haklappen tänkte jag till också och sydde dit namnlappen så att den är sydd på en kort- och en långsida så sitter den bättre och flärpar sig inte så mycket.

Om snedslån förresten. Hur var då Ohlssons snedslå i jämförelse med Stoff&Stils? Inte alls lika bra! Snedslån från Stoff&Stil är lite elastisk vilket gör att den går att forma så den följer svängarna fantastiskt fint utan veck. Snedslån från Ohlssons var inte det och det bildades små veck framför allt vid ihopknäppningen där det verkligen svänger mycket. Kanske har Ohlssons en elastisk variant också, men jag ska nog försöka köpa från Stoff&Stil framöver ;)

torsdag 16 januari 2014

Joggingmössa som syns ordentligt

Jag har beställt en mössa från en vän som syr på beställning. Men i väntan på den testade jag göra en egen variant. Fick idén för några veckor sedan när jag ledde ett joggingpass och vi pratade om reflexvästar och hur viktigt det är att synas nu på vintern när man är ute i mörkret. En mössa med reflex på, för att slippa använda reflexväst, supersmart tyckte jag! Många löparbyxor har redan reflexer, men kanske för få för att det ska räcka till egentligen. Men om man kompletterar med reflexmössa blir det ju perfekt :)


mössa med reflex
Löparmössa med reflextext "RUN"

köpa löparmössa
Med kamerablixten syns det hur texten lyser upp


Jag sydde en vanlig svart mössa och sedan hade jag ett självhäftande reflexband inhandlat på Åhléns att göra texten av. Det var enkelt att klippa till bokstäverna och när man känner sig nöjd tar man bara bort skyddspapperet och klistrar fast direkt på tyget.

Mössan ska invigas på nästa veckas pass men kanske jag smiter ut innan dess för att se hur den känns på! Fatastiskt nöjd med idén! En sådan här mössa borde alla ha!!

onsdag 15 januari 2014

Virkad humla - mönster

För er som är sugna på att virka en egen humla att hänga på barnvagnen eller någon annanstans kommer här mönstret! Jag frihandsvirkade men minns ganska bra hur jag gjorde så jag passar på att skriva ner och dela med mig av mönstret medan jag kommer ihåg det ordentligt!



mönster virka humla
Virkad humla som barnvagnshänge


Kropp:
Börja med gult garn
1. Gör 2 lm och virka 6 fm i första lm (6)
2. 2 fm i 1 (12)
3. 1 fm, 2 i 1 (18)
4. 2 fm, 2 i 1 (24)
5. 3 fm, 2 i 1 (30)
6. Byt till svart garn och virka 1 fm i varje maska (30)
7-8: Byt till gult garn och virka två varv med 1 fm i varje maska (30)
9: Byt till svart garn och virka 1 fm i varje maska (30)
10: Byt till gult garn och virka 1 fm i varje maska (30)
11. 3 fm, 2 tills (24)
12: 2 fm, 2 tills (18)
Stoppa biet här innan du virkar ihop det
13: 1 fm, 2 tills (12)
14: 2 tills (6)
Avsluta och sy ihop 

Hänge:
Virka 8 lm

Antenner 2st:
Svart garn
1. Virka 6 lm
2. Virka 4 fm med start i den 2a lm från nålen

Ögon 2 st:
Virka i ett tunnare garn
1. Svart garn, gör 2 lm och virka 6 fm i första lm
2. Vitt garn, virka 2 fm i 1 (12)

Vingar 2 st:
Vitt garn
1. Virka 5 lm, vänd
2. Böjra i 1a lm från nålen och virka 4 fm, 1 lm, vänd
3. 2 i 1, 4 fm, 2 i 1 (6), 1 lm, vänd
4. 6 fm, 1 lm, vänd
5. 2 i 1, 6 fm, 2 i 1 (8), 1 lm, vänd
6. hoppa över 1 m, *fm, hst, st*, *st, hst, fm*, 2 sm, *fm, hst, st*, *st, hst, fm*, sm

Ben:
Svart garn, benen är virkade i ett stycke
1. Virka 20 lm, vänd och virka fm hela vägen tillbaka
2. Virka 20 lm, vänd och virka fm hela vägen tillbaka
3. Virka 20 lm, vänd och virka fm hela vägen tillbaka
4. Virka 20 lm, vänd och virka fm hela vägen tillbaka, sm i ben 3
5. Virka 20 lm, vänd och virka fm hela vägen tillbaka, sm i ben 2
6. Virka 20 lm, vänd och virka fm hela vägen tillbaka, sm i ben 1

Benen blir så med en platt mitt och tre ben på var sida om mitten, se bild nedan. Hjälp benen att snurra ihop sig.


virka korviga armar
Benen till humlan


Montera antenner, ögon, vingar, ben och hänge på humlan så är den färdig att användas! Jag virkade i Drops Paris med virknål 3,5 vilket är anledningen till att min humla blev ganska stor. Virkar man med ett tunnare garn och mindre virknål men efter samma mönster kommer humlan att bli lite mindre!

Om ni virkar en humla efter det här mönstret får ni gärna visa bild, roligt att se hur andras blir! Lycka till!

måndag 13 januari 2014

Miljövänlig makeup-pad

Jag hade en liten snutt garn kvar från tvättlappen jag stickade här tidigare och stickade mig en matchande makeup-pad efter det här mönstret. Nu sminkar jag mig ju inte sådär vansinnigt ofta, men när jag väl gör det kan det vara skönt att ha något särskilt för ögonen. Lika mjuk och go som tvättlappen blev makeup-paden.'''



miljövänlig makeup-pad
Stickad  makeup-pad


Om garnet hade räckt till hade jag provat sticka en makeup-pad i slätstickning också. Det hade nog varit väldans fint!



miljövänligt tänk
Stickad tvättlapp och makeup-pad 


Det jag gillar med drops paris garnet, förutom att det är 100% bomull och supermjukt, är att det går att tvätta i 60 grader i tvättmaskin. Faktiskt ett måste skulle jag vilja säga för allt vad handdukar och liknande heter. Om jag hade tålamodet skulle jag nog kunna tänka mig att sticka en bebisfilt i det här garnet. Så vansinnigt  mysigt den skulle bli!

Miljövänligt med återanvändningsbara makeup-pads förresten tycker jag. Fast man måste nog ha en hel hög om det ska räcka någon vart, det är ju inte så att tvättmaskinen snurrar varje dag ;)

söndag 12 januari 2014

Lär dig sticka och sticka en tvättlapp

Det är så sällan jag stickar. Eller alltså, jag har inte stickat sedan tidigt i höstas så sällan är en underdrift ;) Men härom dagen råkade jag ramla över ett mönster på en lättstickad tvättlapp och tänkte att det var dags att damma av stickkunskaperna. Jag stickade ju faktiskt en kofta till dottern tidigt i höstas utan några större problem så en tvättlapp tänkte jag att jag skulle klara av.


tvättlapp i bomull
Tvättlapp stickad i bomullsgarn


Inte föga förvånande kom jag inte ens ihåg hur man lade upp maskor på stickorna ;) Tur att youtube finns! För er andra som lätt glömmer, och för mig själv i framtiden till nästa gång jag glömt kommer en liten stickskola med länkar till det man behöver kunna för de vanligaste stickningarna.

För att lägga upp maskor finns det två sätt, det enklaste är att börja med en ögla och lägga upp som videon här visar. Jag hade tänkt lägga in det som ett "klicka på"-klipp men videofunktionen samarbetar inte med mig just nu så det får bli klickbaara länkar istället.

När man lägger upp två maskor är det smart att göra det om båda stickorna. Varför kanske man frågar sig, men det är för att maskorna annars blir väldigt hårda och stickningen kommer att bli för hård i nederkant och dra ihop sig. Lägger man upp om två stickor blir maskorna lagom lösa och arbetet håller formen det ska i nederkant.

Två sorters maskor är bra att kunna när man stickar eftersom de används heeela tiden. Det är räta maskor och aviga maskor.

Till exempel när man ska slätsticka, vanligt när man stickar kläder bland annat så stickar man vartannat varv med räta och aviga maskor. Då blir det den här fina v-formen på stickningen. Helt klart min favorit! 


slätsticka
Slätstickning


I tvättlappen fick jag också använda mig av moss-stickning som jag inte hört talas om tidigare, ser också väldigt fint ut! Då stickar man varannan maska rät och avig och när man börjar på nästa varv får man hålla koll så rät kommer över avig och vice versa.


mossstickning
Moss-stickning


Det är ju också bra om man vet hur man ska maska av arbetet sedan när det är färdigt! Här finns en video på hur man maskar av.

Jag valde att virka en ögla på min tvättlapp så det är lätt att hänga upp den :) Virkad i garnet drops paris, 100% bomull och sticknål 5 blev tvättlappen fantastiskt mjuk och skön! Kommer nog att använda den som ansiktshandduk framöver.


Virkad ögla att hänga upp tvättlappen med


Ifall det inte syns helt bra på bilderna är garnet pistasch-grönt, underbar färg!

lördag 11 januari 2014

Sy en sångtärning

Jag är väldigt förtjust i att sjunga tillsammans med dottern och flera av hennes leksaker sjunger vi ju såklart sånger om. Jag håller på och jobbar med en sångpåse som jag började med för evigheter sedan men tycks aldrig bli färdig. Sångpåsar är en fantastiskt rolig grej tycker de flesta barn, så spännande att känna efter i påsen och se vilken sak/sång man fick tag på. Eller som en del barn som känner efter för att hitta just sin favoritsång :)

Hittade ett betydligt snabbare projekt i alla fall i väntan på att sångpåsen ska bli färdig, nämligen en sångtärning. Och den blev färdigt på ungefär 15 minuter. Smidigt! Och nu har vi i alla fall 6 av hennes/mina favoritsånger som vi lätt kan rulla en sångtärning om. 



egen sångtärning
Sångtärning


Ska bli väldigt spännande att prova sångtärningen, den är 10x10cm vilket innebär att den kan vara något svår att greppa för små barnahänder, men med tvåhandsgrepp ska det nog fungera fint ändå! Och mycket mindre tärning än den här kanske inte passar ändå med tanke på att trycken på tygerna ska ju rymmas.



tyg med sånger
De sex olika sidorna av tärningen


Sångerna är som ni antagligen redan listat ut från bilderna sett:
1. I ett hus vid skogens slut
2. Jag är en vanlig kanin
3. Krokodilen i bilen
4. Var bor du lilla råtta
5. En liten båt
6. En elefant balanserade

Såklart kan man ju gå lite wild and crazy och sjunga andra sånger utifrån djuren på tygerna också :)

torsdag 9 januari 2014

Tuff och söt napphållare

Man kan väl inte få för många napphållare? Ända sedan jag köpte det här bandet har jag haft i åtanke att kombinera det med det gulliga dödskalle-clipset. Gulligt och tufft i ett, det blir inte bättre än så! Och nu fick jag tummen ur och sydde ihop napphållaren till min lilla prinsessa. Hon har redan premiärat den och konstaterat att den fungerade mycket bra :)


sy en egen napphållare
Napphållare, fram- och baksida

sy en cool napphållare
Tuff och söt på samma gång




onsdag 8 januari 2014

Brödkorg i linne

Hemmagjorda julklappar (och presenter över huvud taget faktiskt) är ju en toppengrej tycker jag! Roligt att göra, roligt att ge och jag själv tycker att det är så roligt att få något som någon lagt tid och energi på att göra till just mig!

Det blev några hemmasydda julklappar i år, bland annat en brödkorg i linne. När jag var på Ohlssons i mitten av december råkade jag gå förbi det fantastiska broderade linnetyget, som egentligen var en gardinkappa på metervara. Jag blev helt kär och såg direkt framför mig att det skulle passa finfint som brödkorg. Linne är ju väldigt tunt och ostyrsligt tyg så på insidan (alltså mellan inner- och yttertyg) strök jag på vlieseline för att ge lite stadga, fungerade hur bra som helst!



sy en brödkorg
Brödkorg i broderat linnetyg

måndag 6 januari 2014

Bloglovin' och virkad humla som barnvagnsmobil

Jag tycker att det är roligt att följa några bloggar, när man står och väntar på bussen medan dottern sover till exempel. Men det är omöjligt för mig att komma ihåg bloggadresser! Men! Det finns något som heter Bloglovin' som hjälper oss glömska människor att komma ihåg vilka bloggar vi gärna ville ha koll på. 

Antingen via datorn eller genom appen man kan ladda ner till sin smartphone kan man lägga till vilka bloggar man tycker är intressanta och så samlas alla nya inlägg så man kan läsa dem i lugn och ro när man har tid. Hur smidigt som helst! Om man vill följa PysselNabon på Bloglovin' har jag lagt till en liten "knapp" till höger man kan klicka på så skickas man vidare :)

Jag har ju virkat förresten. En ny liten (eller så liten blev den inte) barnvagnsmobil eller om man ska kalla det för barnvagnshänge. I form av en humla. Min kära mor  har kallat mig lill-humlan länge länge och min far, morfar blir det ju då, kallar dottern för lill-lill-humlan ibland. Så jag tyckte det passade med en humla i barnvagnen nu när det var dags att byta ut Super Mario-barnvagnsmobilen till något som inte hänger över hela suflettöppningen.



virka barnvagnshänge
Humlan ute och flyger över gräset och mossan


Ser ni de gosiga korviga benen? Fick idén till det på en blogg jag råkade ramla in på för någon dag sedan där en annan tjej virkat humlor, minns tyvärr inte vilken nu, men hon hade använt sig av de pillervänliga bläckfiskarmarna som ben - hur smart som helst!



barnvagnsmobil
Närkontakt med en humla

söndag 5 januari 2014

Förvaring för tuschpennor

En annan hemmasydd julklapp delades ut till dotterns kusiner, en praktisk förvaring för tuschpennor. Väldigt överskådligt och smidigt blev det - och behöver jag säga att jag älskar kombinationen grönt och gult?! Så småningom ska det nog bli en liknande till dottern. Men hon får nog nöja sig med kritor i sin!



sy pennförvaring
Förvaring för tuschpennor

lördag 4 januari 2014

Virkad toffla

Julen firade vi hemma hos min mamma och pappa i år, i deras hus där min farmor och farfar bodde när jag var liten. Mysfaktor på hög nivå allså som ni förstår. Och som det ska vara i äldre hus är det lite dragit på golven så min fina mamma hade virkat tofflor till oss alla! Vilken omtänksam present! Inne i rummen där man är mest är det i och för sig ganska varmt och skönt på golven, men i hallarna och på ovanvåningen är det faktiskt lite småkallt på golven. Tofflorna var supermysiga och värmde gott!

Jag har aldrig virkat tofflor men har sett flera mönster på drops - i alla svårighetsgrader. Det mönster som liknar mammas tofflor mest är det här :)


virka egna tofflor
Virkad toffla 


Min mamma hon kan hon! Tofflorna var verkligen fina och mina passade perfekt!


virka egna tofflor
Virkade tofflor