fredag 8 mars 2013

Virka rundad volang på mormorsruta


Att virka volanger är ett enkelt sätt att göra en fin detalj till mormorsrutor oavsett vilken form  du väljer att göra dem i; filt, kudde eller snuttis; volangen blir absolut pricken över i’et! Det finns olika varianter på volanger men den här rundade varianten tycker jag är fin!

Virkbeskrivningen per volang är *1sm, 4st*


Virka volang på mormorsruta

Börja med att göra en smygmaska (bild 1) för att få till en start. Smygmaskan görs i mellan första och andra stolpen från varvet innan och skapar den rundade effekten eftersom du fäster ner volangen närmare rutan. I Luftmaskan mellan stolpsektionerna gör du sedan fyra stolpar (bild 2)

Virka rundad volang


De fyra stolparna (bild 1) bildar en volangdel och sedan fäster du volangen med en smygmaska mellan första och andra stolpen från varvet innan igen. Fortsätt virka fyra stolpar i varje luftmaskhål tills du kommer till hörnet (bild 2). I hörnet görs sju stolpar men du fäster med en smygmaska både före och efter precis som när du gör den vanliga volangdelen.

När jag virkar volang på en filt gör jag en lite annorlunda i skarvarna mellan mormorsrutorna för att det ska bli lite nättare och för att jag tycker att det hjälper till att hålla ihop filten på ett bättre sätt:


Volangkant mormorsrutefilt

Volangerna virkas som vanligt fram till hörnet innan skarven och du fäster med en smygmaska innan hörnet. I första rutans hörn virkar jag tre stolpar innan jag fäster volangen med en smygmaska i skarven mellan rutorna. I andra rutans hörn virkar jag också tre stolpar innan jag fortsätter som vanligt med en smygmaska och fyra stolpar i luftmaskehålen.

Jag provade först med fyra stolpar i hörnen men upplever att det blir lite bubbligt eftersom stolparna inte riktigt ryms. Tre stolpar tyckte jag var lagom!

Lycka till!
Anna2 kommentarer:

  1. Det verkar inte vara så svårt som jag trodde?!
    Gudsonens filt ska helt klart få en volang!!

    SvaraRadera
  2. Det är inte alls svårt! Tycker absolut du ska ge gudsonens filt en volang, det blir så fint! Jag har bara gjort volang på min bruna filt, men funderar allvarligt på om inte den svarta ska få en volang också :)
    Anna

    SvaraRadera