måndag 11 mars 2013

Virka barnvagnsmobil

När man väntar barn, eller har vänner omkring sig som väntar barn, eller har vänner som fått barn börjar det verkligen klia i fingrarna efter att få pyssla med bebissaker. Någon fler som känner igen sig? Googlar man finns det oändligt med inspiration. Och istället för att köpa allting till bebisen är det så mycket roligare att göra det själv!

Till skötbordet köpte jag en lätt och gullig mobil från IKEA men det kändes tråkigt att köpa en mobil till barnvagnen också. När jag var på Barnens Hus senast sålde de sånna clips som man fäster saker i barnvagnen med, de finns i alla möjliga färger och kostar nästan ingenting så jag köpte med mig två hem för att prova göra en egen barnvagnsmobil. Jag blev väldigt nöjd med resultatet!

SuperMario barnvagnsmobil


Supermario-svampar och en supermario-stjärna. Maken trodde först jag hade köpt dem eftersom de var så nätt gjorda :) Då blir jag allt lite stolt och det var värt den tiden det tog för att göra dem! Att virka 20 vita prickar som skulle sys fast på svamparna prövade mitt tålamod där ett tag, men jag virkade några och sydde sedan fast dem på en svamp för att se hur det blev - och vips blev jag mycket mer motiverad att virka de sista prickarna, det är ju för gulligt!

Jag använder mig ofta av en "standardformel" när jag virkar figurer:

1. 5 lm
2. 1 sm i lm längst från nålen (här har du en cirkel)
3. 2 sm i 1 
4. 1 sm, 2 sm i 1
5. 2 sm, 2 sm i 1 
6. 3 sm, 2 sm i 1 
...

Ökningen är alltså +1sm per varv tills jag nått önskad diameter på figuren, sedan virkar jag några varv med samma maskantal innan jag börjar minska enligt samma formel.

När jag virkar figurer virkar jag gärna smygmaskor eftersom jag det blir tätare. 

Det känns så himla tillfredsställande att virka figurer! Nästa projekt ska bli att virka en mobil att ha ovanför sängen. Där har jag en huvudregel precis som för mobiler ovanför skötbordet - lätta mobiler är bättre än tunga! Även om man fäster mobilen ordentligt så OM den skulle ramla ner är det bättre med en lätt än en tung! Det är ju inte roligt om bebisen får en stor tung figur mitt i ansiktet!

Funderade först på att virka blommor till sängmobilen men det kändes inte helt rätt så nu funderar jag på ett par olika ostoppade små figurer som ska få flyga runt där ovanför sängen. Får se vad det blir när jag väl börjar :)

Anna

4 kommentarer:

 1. Åh, har haft så svårt att hitta barnvagnsmobil som känns helt rätt, denna var fantastisk! Du tar inte beställningar och säljer sånt här? Du är verkligen kanonduktig, önskar att jag var lagd åt det pyssliga hållet själv. :)

  julle11@hotmail.se

  SvaraRadera
 2. Tack för en superbra blogg!! Ett tips till stommen på hängande mobiler. Jag har virkat små valar från boken "virka roliga amigurimis" i olika glada färger, klätt av en gammal liten lampskärm med snygg form som jag fyndat på myrorna och sen spraymålat den i vitt för den var lite ojämn i färgen (men man kan ju ta vilken färg som helst!) Så nu återstår bara att hänga upp de virkade små filurerna!

  SvaraRadera
 3. Julie: Tack vad glad jag blir! Förlåt att jag varit frånvarande länge, blev mamma för några veckor sedan och har verkligen njutit av dottern :) Jag brukar inte ta beställningar men kan absolut göra det, älskar att virka och dottern kan ju inte ha hur många uppsättningar som helst ;) Jag mailar dig!
  Anna

  SvaraRadera
 4. Anonym: Så roligt att höra att du gillar bloggen! Att använda en lampskärmsstomme som mobilstomme är en toppenbra idé, tack för tipset! Det ska jag prova!
  Anna

  SvaraRadera