tisdag 18 mars 2014

Tips på pyssel för större barn och leksak för mindre barn

På nästan alla förskolor jag jobbat och vikarierat på har vi haft pet-flaskor med olika spännande innehåll som barnen undersöker, leker med och funderar över. Stimulerande för många sinnen :) Nu har jag i och för sig bara jobbat på tre förskolor så det är kanske lite si och så med relibiliateten ;) Men vad gör väl det! Jag tycker att det är en rolig idé och ville självklart göra egna här hemma till dottern. Problemet var att vi ju inte direkt dricker så mycket läsk att det blir några små petflaskor ;) Gick och köpte två flaskor ramlösa till maken bara för att få flaskorna och fick sedan en flaska av en fin vän. En bra start alltså :)

Lämpligt nog hade alla flaskorna olika färg på korken (helt medvetet när det gäller de två flaskorna jag själv köpte), det är roligt att kunna fånga upp korkfärgen på innehållet i flaskorna. Om man nu är lite matchningsgalen som jag kan bli ibland ;)pyssla med barn
Bra leksaker för de små


Den gula flaskan fyllde jag med vatten och ganska mycket grovt glitter, ser ut som en härlig gyllene snöstorm när man skakar på flaskan! Och eftersom det är stora glitterflingor så är det alltid några flingor som svävar runt i vattnet ganska länge. Den gröna flaskan är vatten, grön karamellfärg och sugrör. Ska eventuellt byta färg på sugrören så de syns lite mer men gillar tanken på att det är något som rör sig där inne när man vänder på flaskan men man får koncentrera sig lite för att se. Den blå flaskan innehåller blå och lila nabbo-pärlor :)

Flaskorna blev en succé hos dottern, hon vänder och vrider på dem, smakar lite på korkarna och bottnarna, skakar lite på den blå flaskan så det rasslar och rullar dem längs golvet.

Ska eventuellt ordna en röd flaska också :) Kanske med röda och rosa fjädrar i. Eller röda och orange fjädrar.

Det här kan förresten bli ett fantastiskt pyssel om man har lite större barn också (typ från 2-2½ år och uppåt). Storasyskonet kan välja, bestämma och göra flaskorna till lillasyskonet. Vilken fin present! Och jag är ganska säker på att storasyskonet skulle vara väldigt stolt över att ha gjort leksaker till lillasyskonet som han eller hon tycker så mycket om att leka med!

7 kommentarer:

 1. Åhh vad roligt! Ska definitivt göra det med Elmy om något halvår! /cho

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli roligt att se hennes kreationer och idéer på vad man kan ha i flaskorna! Min favorit är nog glittret :) A tycker den flaskan är väldigt faschinerande också, hennes favorit är eventuellt den med pärlor som rasslar så härligt :)
   Anna

   Radera
 2. De flaskorna var toppen! Valentin var ju väldigt intresserad av dem, men vi var ju så inne vårt pratande du och jag, att jag alldeles glömde bort att fråga hur du gjort dem. Smart och enkelt pyssel tycks det vara i alla fall, det passar för en opysslig människa som jag själv;) Hursomhelst, så roligt att hitta till din blogg! Nu ska jag beundra vidare!
  Kram,
  Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, missade lite bokstäver i hastigheten ser jag, men jag lyfter på hatten och bjuder på det;)

   Radera
  2. Vad kul att du hittat hit Frida! Ja det här är ett pyssel som passar alla, oavsett om man brukar pyssla eller inte :) Tack för din pepp igår!
   Kram, Anna

   Radera
 3. Dessa PET1 används på min sons dagis men är det hälsosamt för barn? Pet1 står för att det är engångsförpackning. Känns inte bra att min son tuggar på plast...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Bra uppmärksammat! Dessa flaskor är inte tänkta för lång användning utan rekommenderas att bytas ut ganska ofta eftersom plasten inte är gjord för att användas länge. Min dotter var inte mycket för att tugga på dessa flaskor men oavsett om barnen tuggar på dem eller inte så rekommenderas att byta ut dem med jämna mellanrum!

   Anledningen till att vanliga pet1-flaskor ofta används är för att de oftast redan finns tillgängliga. Utbudet av bättre flaskor som passar har jag upplevt som något begränsat (och sannolikt inget förskolorna kanske kan prioritera att köpa in) men en modell som i och för sig är färgad men som kan passa fint är dessa:

   http://www.lightinthebox.com/sv/_p1124418.html

   De är bpa-fria och gjorda för att återanvändas, jag skulle däremot ändå välja att byta ut dem med jämna mellanrum eftersom det känns bäst för mig :)

   Anna

   Radera