måndag 24 februari 2014

Virka filt med vågmönster

En kompis visade mig hur man virkar vågmönster i höstas och jag behövde ju såklart prova :) Det är en superenkelt mönster att följa och hela filten virkas med stolpar och "toppar" (vågen pekar uppåt) och "dalar" (vågen pekar nedåt). Det som är viktigt att komma ihåg är att det behöver vara en topp i vardera ände på filten för att filten ska bli helt rak. Och så måste man hålla koll på vilken maska man ska börja i när man vänder varv, det är så enkelt att råka virka en ökning för varje varv... Men mer om det i slutet av inlägget!



Filt med vågmönster


Mönstret är som följer:

Du börjar genom att lägga upp en så lång rad med luftmaskor som du vill ha filten. Det är lagom att lägga på en sekvens extra med luftmaskor eftersom filten krymper lite på längden när vågorna bildas. En sekvens med en topp och en dal är 12 maskor, kan vara bra att veta när man ska räkna ut antalet luftmaskor. 



diagram mönster vågig filt
Diagram över mönster till vågig filt


En sekvens är alltså : 4 st, 3 st i 1 (topp), 4 st, 3 st tills (dal)

Hur gör man tre stolpar tillsammans då? Enklast gör man genom att virka ett cluster, du börjar göra en stolpe som vanligt men låter bli att göra sista genomdraget (behåller två maskor på nålen, fortsätter med nästa stolpe men gör fortfarande bara ett genomdrag (tre maskor på nålen), på den tredje stolpen gör du första genomdraget som vanligt och gör sedan ett omslag och drar igenom alla maskorna. Nedtill har du virkat tre stolpar i tre maskor, men upptill är det ihopdraget till en stolpe.

Man virkar hela vägen varannan topp och varannan dal, sedan vänder man och virkar likadant hela vägen tillbaka, toppar ska vara över toppar och dalar över dalar. För att få en snygg kant och för att hålla rätt på vilken maska man ska börja i för att inte få en ökning av antalet stolpar rekommenderar jag det här sättet:



Så här ser det ut när du vänt filten och ska börja virka

Börja virka i andra maskan från nålen

Gör en fastmaska och en luftmaska (blir snyggare än tre luftmaskor)

Virka vidare med vanliga stolpar


Det kan se ut som att det blir en något kort stolpe när man byter fuskstolpen (3lm) mot en fm och en lm, men det syns inte när man virkar över den på andra varvet utan ser mer ut som en riktig stolpe då.

Blir ett väldigt mjukt och fint vågmönster - och det gillar jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar