fredag 14 februari 2014

Lär dig väva med pärlor

Härom dagen var det en tjej i en sygrupp jag är med i online som hade hittat en liten vävram och undrade om någon visste hur man gjorde. Precis en sån väv hade jag när jag var liten och självklart finns den kvar! Man kan dels använda den som en vanlig väv och väva med fina tunna trådar, men framförallt använde jag den till pärlvävning. Hon hade försökt hitta information på nätet men inte hittat något så jag tänkte passa på att dela med mig av hur man gör :)

Först behöver du ju en pärlväv såklart, sedan behövs pärltråd (lite tjockare och hållbarare än sytråd) och små glaspärlor, eller grönlandspärlor som de också kallas för. En tunn synål är mycket behändigt att ha också!trä din väv
Trä pärlväven


Börja med att trä pärlväven med vävtrådarna. De här trådarna ska vara spända - då är det mycket lättare att väva! Gör väven så bred som du vill ha den och trä den med så många trådar som bildar önskad bredd. Jag har här trätt med 14 trådar.hur väver man
Väv med tråden först


Jag börjar alltid med att väva en kort bit med bara tråden för att få en snygg början. När man väver med tråden (utan pärlor) väver man varannan tråd över, varannan tråd under. Jag har börjat från vänster sida här och när jag dragit igenom fortsätter jag och väver tillbaka från höger sida. Man väver alltså fram och tillbaka när man väver med tråd.Bra start med trådvävning


Det är också mycket enklare när det är dags att knyta av arbetet om du har börjat och slutat med att väva med bara tråden. Jag brukar väva 6-10 varv beroende på vad jag känner för ;) Här har jag vävt 6 varv. lär dig väva med pärlor
Pärlor på tråden så börjar vi pärlvävandet


Sedan är det dags att börja med pärlvävningen. Det ska vara lika många pärlor på din tråd som det är mellanrum mellan dina vävtrådar på väven. Jag som har trätt min väv med 14 trådar har 13 mellanrum och alltså 13 pärlor på min tråd när jag ska väva.Pärlorna trycks upp i mellanrummen underifrån


Dra tråden UNDER vävtrådarna och tryck upp pärlorna i mellanrummen. Första varvet är alltid lite knepigt eftersom trådarna behöver spännas ut lite och göra plats för pärlorna, men ge inte upp, det blir lättare när första varvet är färdigt! Jag har här dragit pärlorna under vävtrådarna från vänster sida till höger.Trä tråden genom pärlorna


Sedan är det dags att väva fast pärlorna. Från höger sida trär du nålen genom alla pärlorna. Här är det viktigt att du trycker upp pärlorna ordentligt så att nålen kommer igenom OVANFÖR vävtrådarna!weave with pearls
Tryck upp pärlorna ordentligt


Ibland är det lättare att ta nålen igenom några pärlor åt gången för att kunna trycka upp dem ordentligt.väva med pärlor
Pärlväven börjar ta form


Så här fortsätter du sedan genom att:
1. Trä pärlorna på tråden
2. Dra tråden under vävtrådarna och tryck upp pärlorna i mellanrummen (alltid från samma sida!)
3. Trä tråden genom pärlorna från andra hållet och var noga med att nålen går ovanför vävtrådarna (alltid från samma sida - den sida som du inte trär pärlorna från!)
4. Dra åt tråden allt eftersom och börja om med nya pärlor


Sedan kan man såklart välja att göra alla möjliga mönster, jag vet att jag brukade rita upp mina mönster på rutigt papper, om jag till exempel ville skriva ett namn eller ville att det skulle bli en bild av det och inte bara randigt eller prickigt.

Om ni saknar något i beskrivningen eller har några frågor så säg gärna till!
____________________________________________

Uppdatering 2015-08-21 
Efter att ha fått frågan om hur man gör ett snyggt avslut  när man gör armband av en pärlväv ska jag försöka förklara och visa hur jag brukar göra :)


När jag är klar med väven och har vävt de extra varven med bara tråd så knyter jag av väven genom att knyta ihop trådarna tre och tre (ibland blir det två trådar i sista knuten om det inte går jämt ut). Jag håller ihop alla tre trådarna och gör en knut så nära väven som möjligt (se bild nedan). 


lär dig knyta av en väv snyggt avslut väv armband
Trådarna knyts ihop tre och tre


Sedan kan man antingen fläta ihop trådarna till en fläta (försöker fläta så kort som möjligt) eller dra ihop trådarna och knyta en knut ungefär en halv centimeter från de första knutarna (se bild nedan).


Snygga avslut på väven


Både när jag gör en fläta och när jag drar ihop trådarna i en knut så ser jag till att knuten sitter ordentligt så att jag kan klippa av trådarna precis efter knuten. Sedan sätter jag en ringögla över varje knut, på den ena sidan med ett lås och på den andra sidan med en motögla (det man sedan låser låset i). Då brukar det vara lätt att ta på och av om man vill att väven ska bli ett armband eller halsband!

Om man inte vill att det ska bli ett armband/halsband så brukar jag knyta av väven som på första bilden och sedan klippa trådarna i den längd som jag tycker passar väven :)

Hoppas beskrivningen hjälper er!

15 kommentarer:

 1. Jättebra beskrivning! Nu blir jag sugen på att skaffa en sådan :) Har en massa pärlor hemma.
  /Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina!
   Tack, vad kul att du gillade beskrivningen! Pärlvävning tycker jag är trevlig som omväxling om man vill jobba med pärlor och inte göra halsband/armband varje gång :) Hoppas de här vävarna fortfarande går att få tag på!
   Anna

   Radera
 2. Hej! Var har du köpt /hittat väven :)? //josefin
  J.sefinnilsson@hotmail.com

  SvaraRadera
 3. Hej! Var har du köpt /hittat väven :)? //josefin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Just den här pärlväven har jag kvar från när jag var liten men jag vet att de fortfarande säljs för en väldigt rimlig peng. Jag googlade lite och hittade en likadan som den jag har på Slöjd-Detaljer :)

   http://www.slojd-detaljer.se/kategorier/textil-laderslojd/textil/vavning/parlvav-pid4336

   Anna

   Radera
 4. Tack för en bra beskrivning! Har själv varit lite sugen på att testa men visste inte hur..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Zara, vad kul att du fick användning för beskrivningen :) Det är inte så ofta man ser pärlvävar nu för tiden och det är roligt att kunna vara med och föra pärlvävandet vidare :)

   Radera
 5. Hej! Hittade precis hit. Väldigt bra beskrivning. Jag undrar: har du nåt bra tips på hur en får till det snyggt på slutet? Jag menar när hela väven är klar och så. Så som min ser ut nu är det bara en massa trådar som jag inte får nån ordning på. Jag vill ha det som ett armband som är lätt att ta av och sätta på liksom. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magdalena! Välkommen hit till mig :) Lite sent (men bättre sent än aldrig!) kommer ett svar :) Jag har tyvärr inga bra bilder men ska försöka förklara tydligt med ritade bilder :) Jag lägger förklaringen längst ner i blogginlägget så att bilderna kan följa med :)
   Ha det fint!
   Anna

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ett lite sent svar, hör av dig om du fortfarande behöver hjälp med hur man trär ramen :)

   Radera
 7. Hej mkt bra beskrivning har en likadan pärlväv själv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Väldigt roligt pyssel med pärlväv, ser fram emot att dottern blir tillräckligt stor för att prova på det :)

   Radera
 8. Hej, vilken himla bra turorial!
  Jag undrar om man kananävnda andra vävstolar för bordsbruk, t x denna https://www.skapamer.se/vavstol-47x34-cm omman vill göra bredare arbeten? Eller blir det för glest då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det går jättebra att använda de små vävstolarna också om man vill kunna göra bredare arbeten. Det man behöver tänka på är att ta aningens större pärlor än de minsta glaspärlorna, annars kan det bli lite glest. Det bästa är att trä ramen först och sedan mäta ut vilken storlek på pärla som fyller ut mellanrummet mellan trådarna bäst :)
   Lycka till!

   Radera