torsdag 20 februari 2014

Napphållare

Har haft några mysiga dubbeldagar hemma tillsammans hela familjen, jag och maken föräldralediga samtidigt med dottern. UNDERBART! Det har varit mycket familjeaktiviteter och har faktiskt öppnat en bok som slukade mig helt :)

Lite pysslande har det blivit, om än mindre än vanligt. Bestämde mig i förra veckan att jag skulle klippa till de band jag hade hemma till napphållare och sy ihop dem. Napphållare är roligt om än något pillrigt att sy. Har under ihopsyningen av alla dessa napphållare dock konstaterat att dragkedjefoten är bra att använda istället för den vanliga pressarfoten. Och jag gillar att man inte måste göra färdigt på en gång, man kan göra lite här och lite där :) Det blev ett gäng napphållare kan jag ju säga!

Och vaaad ska jag med så många napphållare till kan man ju undra? Planen är att jag ska sälja dem :) Är väldigt glad att jag gått med i en sygrupp som gemensamt köpt in de lagar och regler (kallar för standarer) som gäller i Sverige och EU kring sådant man syr till barn, exempelvis just napphållare. Det är så många saker man ska tänka på om hur det måste vara eller hur det inte får vara. Standarerna kostar sin slant men eftersom vi gått ihop och köpt en grupplicens så blir det ju en mycket rimligare kostnad för en privatperson! Väldigt praktiskt!

Jag föredrar mina napphållare med genomskinliga nappringar eller o-ringar (det man fäster nappen i) eftersom det lättare går att matcha med alla nappar :) Jag stör mig inte alltid på missmatchningar men har märkt att med dotterns coola dödskalle/prinsessnapphållare med lila nappring ser det ganska konstigt ut med vissa nappar ;)

De napphållare som är gjorda med o-ringar (de runda ringarna) passar alla nappar medan napphållarna med nappringar passar nästan alla nappar men inte de med liten knopp (de passar till exempel Esskas Happy men inte Esskas Classic eller mini - där passar o-ringarna). Och eftersom jag ju tycker att man ska kunna välja vilket man föredrar så gjorde jag en i varje band med o-ring/nappring :)

Håll i hatten, det blev några stycken men jag tryckte ihop dem i kollage, annars hade ni suttit hela kvällen och tittat på napphållare :D


coola napphållare
Napphållare med nappringar

unik napphållare
Napphållare med o-ringar


Jag har valt mina favoritband såklart :) Skulle gärna använda allihopa men det finns ju en gräns för hur många napphållare man egentligen behöver kanske ;)


köp cool napphållare
Napphållare där du ser framsida (t. v.) baksida (ö. t. h.) och närbild på bandet (n. t. h.)


Det härliga bandet med kronor räckte precis till en napphållare och på sista bilden här syns också att nappbandet är dubbelsytt så at det är band på baksidan bandet också. Där sitter också min pysselnabon-etikett. Stort plus för att det ser proffsigt ut tycker jag! :)

För er som blir sugna på en napphållare kan det vara bra att veta att clipsen är nickelfria och godkända, nappringarna/o-ringarna är livsmedelsgodkända och napphållaren som produkt är sydd efter standarerna :)

8 kommentarer:

 1. Hej! är dubbelsydda napphållare lagligt att sälja? fick info att dom inte är godkända enligt lagen om barnsäkerhet! mvh orolig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Dubbelsydda napphållare är lagliga att tillverka och sälja förutsatt att man har sytt ihop banden. Det som skulle göra banden osäkra är om bandet bildar en ögla :) Hoppas det är tillräckligt utförlig svar på din fråga :)
   Anna

   Radera
 2. Hur långa får dom vara med clips och ring? har beställt från olika och får olika längd på dom hela tiden? ska dom inte sys lika långa? :) tacksam för svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du googlar hittar du den mesta informationen man behöver för att göra egna napphållare. Är du mer intresserad av standarerna (reglerna) kan man välja att köpa en licens för att få tillgång till dem :) Jag har köpt in standarerna till bland annat napphållare tillsammans med andra där det finns en överenskommelse att inte sprida innehållet eftersom det strider mot licensen. Därför är jag lite begränsad i mitt svar ;) Förutom bestämmelser kring längd finns det också restriktioner kring exempelvis hur delarna får/inte får sitta fast, kring dekorationer med mera.

   Det kan jag berätta som du också kommer att hitta om du googlar är att napphållarna får vara max 22cm inklusive nappringen med exklusive clipset. Eftersom det är en maxlängd kan det skilja sig lite i längd beroende på vem du köper ifrån :)
   Anna

   Radera
 3. Hej!

  Vilka fina napphållare du har sytt! Jag har en liten fråga angående o-ringarna, är de också livsmedelsgodkända? Jag hittar nämligen bara MAM-ringarna som är livsmedelsgodkända, men ingenting om o-ringarna =/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Caroline!
   Tack <3 O-ringarna är också livsmedelsgodkända, de är tillverkade av samma slags silikon som mam-ringarna :)
   Ha det fint,
   Anna

   Radera
 4. Hej.
  Var kan man köpa dessa reglerna? Vad är det man köper? Måste man köpa även om man virkar? Söker runt men hittar inte :(


  /Victoria Berggren
  victoriaberggren@hotmail.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Victoria,
   Reglerna, "standarer" som de kallas, finns att köpa på SIS (http://www.sis.se/), det finns en särskild som rör napphållare (drygt 60 sidor). Den gäller alla napphållare oavsett hur de är tillverkade (virkade/sydda osv). Den kostar en slant men är väldigt bra eftersom det finns många säkerhetsföreskrifter som man kanske inte tänker på/känner till :)

   Hör av dig om du inte hittar den så ska jag leta fram en direktlänk!

   Radera