torsdag 27 februari 2014

Ett stycke sydd kjol

Härom dagen sydde jag min första kjol! I sygruppen jag är med i är det många som syr kjolar till sina barn och det är en mängd olika varianter och tyger. Jag fastnade särskilt för en snurrkjol och fick tips från hon som sytt den om hur jag skulle tänka och räkna när jag ritade mitt egna mönster på en sådan kjol.

Jag gjorde en liten tankevurpa innan jag fick till det, den kjol jag klippte ut först hade passat mig i midjan! Trots att jag räknat på omkretsen av Alvas midja ;) Någonstans längs vägen när jag ritade mönstret lyckades jag dubbla det. Upptäckte det som tur var innan jag hade sytt ihop kjolen med midjemudden. Väldigt enkel sömnad egentligen, det var kantbandet nertill som det är lite pill med. Funderade på om man kan fålla upp kjolen istället för att kantbanda den. Men jag tycker att bandet gör sig så himla bra tillsammans med midjemudden!



sy kjol bebis
Kjol i storlek 68


Midjemudden är förresten uppvikbar, precis som jag alltid gör mina byxor. Då håller den över nästa storlek också förhoppningsvis :)

Har hunnit prova kjolen på och den blev bättre än jag trott! Dels passar den perfekt, dels är den perfekt kryplängd. Den är lagom lång när dottern står upp så den ser faktiskt ut som en kjol, men när hon kryper så är den precis tillräckligt kort för att inte hamna under knäna. Strålande bra! Ska prova en kjolmodell till har jag bestämt men sen blir det ett gäng kjolar av den modell jag gillar bäst inför sommaren :)

tisdag 25 februari 2014

Svenskt mönster till cupcakes-filt

Bara här om dagen visade jag en cupcakes-filt som jag provat virka, delade bland annat med mig av en bild i en virkgrupp på facebook som jag är med i och det var så många som frågade efter ett svenskt mönster! Eftersom jag alltid översätter mönster för eget bruk innan jag börjar virka om de är på annat språk än svenska så hade jag ju en översättning klar. Men för att publicera någon annans mönster behövs tillstånd såklart! 

Jag har fått det stora nöjet att översätta Roseanna Becks mönster på den virkade cupcakesfilten och kan nu glädjande dela med mig av min svenska översättning!

A big thank you to Roseanna Beck for a lovely afghan pattern and thank you for giving me permission to share this pattern in Swedish!

Originalmönstret hittar ni här på favecrafts.


crochet cupcake afghan
Cupcakes-mönster


I originalmönstret använder Roseanna sig av garnet Red Heart Super Saver (2 nystan honeydew) och Red Heart Classic (3 nystan eggshell). För att få måtten 40” x 46” (102cm x 117 cm) som Roseannas filt är behöver du använda antingen virknål 4,5mm eller 5,0mm beroende på hur hårt du virkar. För att veta vilken nål du ska använda kan du kontrollmäta virkfastheten, 4 rader ska mäta 7,6cm på höjden och en omgång [5st, lm, 5st] mäter 7 cm på bredden.

För er som använder annat garn (liksom jag själv gjorde) – välj en nål som passar garnet du valt och kontrollmät när du virkat första två raderna hur lång filten blir och om det måttet faller dig i smaken, repa annars upp och virka en längre luftmaskkedja i början. Längden är ju lättare att justera genom att virka extra rader med cupcakes! Jag virkade i Tilda-garn och virknål 3,5mm. För varje extra cupcake lägger du till 6 lm på luftmaskkedjan.

Roseanna har virkat flera rader med cupcakes i samma färg innan färgbyte, 6 rader honeydew och 4 rader eggshell sex gånger och sedan avslutat med 6 rader honeydew så att filten slutar och börjar med samma antal rader och samma färg. (Det blir totalt 66 rader). Jag provade att virka cupcakesbotten (det vill säga rad 1, 3, 5) i beige och frostingen i varannan vit och varannan rosa (varannan på raderna 2, 4).


virka filt bebis
Cupcakesmönstret i närbild


Mönster:

Börja med att virka 147 luftmaskor.

1. 5 st i 6e maskan från nålen, *1 lm, hoppa över 5 lm, 5 st i nästa lm*, upprepa ** tills du har 3 lm kvar, hoppa då över 2 lm och virka 1 st, 1 lm i sista maskan. Vänd.
2. 4 lm (räknas som 1 st, 1 lm), 1 st i första maskan, hoppa över 2 st, 1 st i nästa st, *(1 st, 3 lm, 1 st) i lm mellan stolpgrupperna, hoppa över 2 st, 1 st i nästa st*, upprepa ** tills du har 3 st kvar, hoppa då över 2 st och virka 1 st, 1 lm, 1 st i sista maskan. Vänd.

3. 3 lm (räknas som 1 st), 2 st i nästa lmb, 1 lm, virka sedan *5 st, 1 lm* i varje lmb varvet ut, i sista lmb bestående av 1 lm virkar du 2 st, sedan 1 st i sista maskan. Vänd.

4. 3 lm (räknas som 1 st), *1 st, 3 lm, 1 st* i nästa lmb, hoppa över 2 st, 1 st i nästa st, upprepa ** varvet ut. Vänd.

5. 3 lm (räknas som 1 st), *5 st, 1 lm* i varje lmb varvet ut, virka 1 st i vändmaskan. Vänd.

6. Upprepa rad 2.

7. Upprepa rad 3.


Om du virkar samma rader som Roseanna byter du färg första gången vid rad sju och sedan enligt anvisningar längre upp. Om du valt att byta färg på annat sätt virkar du vidare till önskad längd och byter garn som du vill :)

Jag har inte provat göra kanten på filten men översätter den för er som vill virka även den! Roseanna virkade sin kant i eggshell, jag hade till min kombination nog valt vit kant :)


Kant på filt:

1. Virka längst toppen på höger sida: 5 st i första st, *1 lm, hoppa 1 st, fm i nästa st, 1 lm, 5 st i lmb*, upprepa ** och avsluta i sista st med 5 st.

2. Virka längs kanten: *1 lm, 1 fm i första sidostolpen, 1 lm, 5 st i nästa st*, upprepa ** och avsluta med 5 st i första lm på botten.
3. Virka längs med botten: *1 lm, fm i lm nedanför 5 st, 1 lm, 5 st i lmb*, upprepa ** och avsluta med 5 st i sista luftmaskan.
4. Virka längs kanten: *1 lm, fm i första st på sidan, 1 lm, 5 st i nästa st*, upprepa ** varvet ut och sm ihop med första lm. Avsluta och fäst tråden.


Tveka inte att höra av er ifall ni har några frågor! Och lycka till med virkandet!

måndag 24 februari 2014

Virka filt med vågmönster

En kompis visade mig hur man virkar vågmönster i höstas och jag behövde ju såklart prova :) Det är en superenkelt mönster att följa och hela filten virkas med stolpar och "toppar" (vågen pekar uppåt) och "dalar" (vågen pekar nedåt). Det som är viktigt att komma ihåg är att det behöver vara en topp i vardera ände på filten för att filten ska bli helt rak. Och så måste man hålla koll på vilken maska man ska börja i när man vänder varv, det är så enkelt att råka virka en ökning för varje varv... Men mer om det i slutet av inlägget!



Filt med vågmönster


Mönstret är som följer:

Du börjar genom att lägga upp en så lång rad med luftmaskor som du vill ha filten. Det är lagom att lägga på en sekvens extra med luftmaskor eftersom filten krymper lite på längden när vågorna bildas. En sekvens med en topp och en dal är 12 maskor, kan vara bra att veta när man ska räkna ut antalet luftmaskor. 



diagram mönster vågig filt
Diagram över mönster till vågig filt


En sekvens är alltså : 4 st, 3 st i 1 (topp), 4 st, 3 st tills (dal)

Hur gör man tre stolpar tillsammans då? Enklast gör man genom att virka ett cluster, du börjar göra en stolpe som vanligt men låter bli att göra sista genomdraget (behåller två maskor på nålen, fortsätter med nästa stolpe men gör fortfarande bara ett genomdrag (tre maskor på nålen), på den tredje stolpen gör du första genomdraget som vanligt och gör sedan ett omslag och drar igenom alla maskorna. Nedtill har du virkat tre stolpar i tre maskor, men upptill är det ihopdraget till en stolpe.

Man virkar hela vägen varannan topp och varannan dal, sedan vänder man och virkar likadant hela vägen tillbaka, toppar ska vara över toppar och dalar över dalar. För att få en snygg kant och för att hålla rätt på vilken maska man ska börja i för att inte få en ökning av antalet stolpar rekommenderar jag det här sättet:



Så här ser det ut när du vänt filten och ska börja virka

Börja virka i andra maskan från nålen

Gör en fastmaska och en luftmaska (blir snyggare än tre luftmaskor)

Virka vidare med vanliga stolpar


Det kan se ut som att det blir en något kort stolpe när man byter fuskstolpen (3lm) mot en fm och en lm, men det syns inte när man virkar över den på andra varvet utan ser mer ut som en riktig stolpe då.

Blir ett väldigt mjukt och fint vågmönster - och det gillar jag!

fredag 21 februari 2014

Filt med cupcakes-mönster

I en virkgrupp jag är med i var det en tjej som tipsade om det här mönstret på en filt med cupcakes. Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om den föll mig i smaken eller inte först men tycker nog att det syns tydligt att det ska föreställa cupcakes. Visade maken mönstret och han höll inte med! "Vad är det där, något med ögon?" undrade han. Mitt svar var att det är ju cupcakes varpå han undrade vad de ögonen hade på cupcakesen att göra ;)

Tänkte att jag skulle virka frostingen i en annan färg och se om mönstret av cupcakes kanske kommer fram lite tydligare. Har inte bestämt mig än för om det gör det, men jag tycker i alla fall ändå att det går att se att det är cupcakes! Vad tycker ni?



cupcake afghan crochet
Virkat cupcakemönster

virka muffins filt
Begie botten och vit/rosa frosting


Eventuellt skulle jag kunna tänka mig att virka cluster med 5 stolpar som frosting istället för de tre stolparna med glipor emellan, kanske skulle det se mer ut som en hel cupcake då. Samtidigt skulle det innebära att botten och toppen av cupcaken skulle se väldigt likadan ut och frågan är om det skulle bli helt bra det heller? Måste kanske prova innan det är dags att göra kväll ;)



Uppdatering ca 30min senare...

Jag insåg att jag skulle nog inte kunna sova utan att ha provat cupcakes med cluster så jag gjorde två provrader för att se hur det blev. Virkade cluster om 5 stolpar i de 5 bottenstolparna och istället för 3 lm mellan frostingarna gjorde jag 5 lm  för att kompensera för clusterna.


crochet cupcake afghan
Virkade cupcakes med cluster

virka cupcakes
Nästan så frostingen ser sådär spritsad och god ut


Tycker att det blev nog så bra med den senare varianten på cupcakesena. Möjligtvis något enklare att se att det faktiskt var cupcakes :)



torsdag 20 februari 2014

Napphållare

Har haft några mysiga dubbeldagar hemma tillsammans hela familjen, jag och maken föräldralediga samtidigt med dottern. UNDERBART! Det har varit mycket familjeaktiviteter och har faktiskt öppnat en bok som slukade mig helt :)

Lite pysslande har det blivit, om än mindre än vanligt. Bestämde mig i förra veckan att jag skulle klippa till de band jag hade hemma till napphållare och sy ihop dem. Napphållare är roligt om än något pillrigt att sy. Har under ihopsyningen av alla dessa napphållare dock konstaterat att dragkedjefoten är bra att använda istället för den vanliga pressarfoten. Och jag gillar att man inte måste göra färdigt på en gång, man kan göra lite här och lite där :) Det blev ett gäng napphållare kan jag ju säga!

Och vaaad ska jag med så många napphållare till kan man ju undra? Planen är att jag ska sälja dem :) Är väldigt glad att jag gått med i en sygrupp som gemensamt köpt in de lagar och regler (kallar för standarer) som gäller i Sverige och EU kring sådant man syr till barn, exempelvis just napphållare. Det är så många saker man ska tänka på om hur det måste vara eller hur det inte får vara. Standarerna kostar sin slant men eftersom vi gått ihop och köpt en grupplicens så blir det ju en mycket rimligare kostnad för en privatperson! Väldigt praktiskt!

Jag föredrar mina napphållare med genomskinliga nappringar eller o-ringar (det man fäster nappen i) eftersom det lättare går att matcha med alla nappar :) Jag stör mig inte alltid på missmatchningar men har märkt att med dotterns coola dödskalle/prinsessnapphållare med lila nappring ser det ganska konstigt ut med vissa nappar ;)

De napphållare som är gjorda med o-ringar (de runda ringarna) passar alla nappar medan napphållarna med nappringar passar nästan alla nappar men inte de med liten knopp (de passar till exempel Esskas Happy men inte Esskas Classic eller mini - där passar o-ringarna). Och eftersom jag ju tycker att man ska kunna välja vilket man föredrar så gjorde jag en i varje band med o-ring/nappring :)

Håll i hatten, det blev några stycken men jag tryckte ihop dem i kollage, annars hade ni suttit hela kvällen och tittat på napphållare :D


coola napphållare
Napphållare med nappringar

unik napphållare
Napphållare med o-ringar


Jag har valt mina favoritband såklart :) Skulle gärna använda allihopa men det finns ju en gräns för hur många napphållare man egentligen behöver kanske ;)


köp cool napphållare
Napphållare där du ser framsida (t. v.) baksida (ö. t. h.) och närbild på bandet (n. t. h.)


Det härliga bandet med kronor räckte precis till en napphållare och på sista bilden här syns också att nappbandet är dubbelsytt så at det är band på baksidan bandet också. Där sitter också min pysselnabon-etikett. Stort plus för att det ser proffsigt ut tycker jag! :)

För er som blir sugna på en napphållare kan det vara bra att veta att clipsen är nickelfria och godkända, nappringarna/o-ringarna är livsmedelsgodkända och napphållaren som produkt är sydd efter standarerna :)

söndag 16 februari 2014

Ett jordnära barnvagnshänge

En liten uggla till blev klar och jag är så nöjd med färgerna! Vitt, beige och två bruna nyanser blev till en väldigt jordnära och harmonisk uggla :)



virka barnvagnshängen
Mormorsruteuggla


På den här ugglan lät jag vingarna stå ut lite, ser ut som om han är redo att bege sig ut på äventyr! Och egentligen, det behöver ju inte nödvändigtvis vara ett barnvagnshänge. Man kan ju använda ugglan som dekor på andra sätt också!

fredag 14 februari 2014

Lär dig väva med pärlor

Härom dagen var det en tjej i en sygrupp jag är med i online som hade hittat en liten vävram och undrade om någon visste hur man gjorde. Precis en sån väv hade jag när jag var liten och självklart finns den kvar! Man kan dels använda den som en vanlig väv och väva med fina tunna trådar, men framförallt använde jag den till pärlvävning. Hon hade försökt hitta information på nätet men inte hittat något så jag tänkte passa på att dela med mig av hur man gör :)

Först behöver du ju en pärlväv såklart, sedan behövs pärltråd (lite tjockare och hållbarare än sytråd) och små glaspärlor, eller grönlandspärlor som de också kallas för. En tunn synål är mycket behändigt att ha också!



trä din väv
Trä pärlväven


Börja med att trä pärlväven med vävtrådarna. De här trådarna ska vara spända - då är det mycket lättare att väva! Gör väven så bred som du vill ha den och trä den med så många trådar som bildar önskad bredd. Jag har här trätt med 14 trådar.



hur väver man
Väv med tråden först


Jag börjar alltid med att väva en kort bit med bara tråden för att få en snygg början. När man väver med tråden (utan pärlor) väver man varannan tråd över, varannan tråd under. Jag har börjat från vänster sida här och när jag dragit igenom fortsätter jag och väver tillbaka från höger sida. Man väver alltså fram och tillbaka när man väver med tråd.



Bra start med trådvävning


Det är också mycket enklare när det är dags att knyta av arbetet om du har börjat och slutat med att väva med bara tråden. Jag brukar väva 6-10 varv beroende på vad jag känner för ;) Här har jag vävt 6 varv. 



lär dig väva med pärlor
Pärlor på tråden så börjar vi pärlvävandet


Sedan är det dags att börja med pärlvävningen. Det ska vara lika många pärlor på din tråd som det är mellanrum mellan dina vävtrådar på väven. Jag som har trätt min väv med 14 trådar har 13 mellanrum och alltså 13 pärlor på min tråd när jag ska väva.



Pärlorna trycks upp i mellanrummen underifrån


Dra tråden UNDER vävtrådarna och tryck upp pärlorna i mellanrummen. Första varvet är alltid lite knepigt eftersom trådarna behöver spännas ut lite och göra plats för pärlorna, men ge inte upp, det blir lättare när första varvet är färdigt! Jag har här dragit pärlorna under vävtrådarna från vänster sida till höger.



Trä tråden genom pärlorna


Sedan är det dags att väva fast pärlorna. Från höger sida trär du nålen genom alla pärlorna. Här är det viktigt att du trycker upp pärlorna ordentligt så att nålen kommer igenom OVANFÖR vävtrådarna!



weave with pearls
Tryck upp pärlorna ordentligt


Ibland är det lättare att ta nålen igenom några pärlor åt gången för att kunna trycka upp dem ordentligt.



väva med pärlor
Pärlväven börjar ta form


Så här fortsätter du sedan genom att:
1. Trä pärlorna på tråden
2. Dra tråden under vävtrådarna och tryck upp pärlorna i mellanrummen (alltid från samma sida!)
3. Trä tråden genom pärlorna från andra hållet och var noga med att nålen går ovanför vävtrådarna (alltid från samma sida - den sida som du inte trär pärlorna från!)
4. Dra åt tråden allt eftersom och börja om med nya pärlor


Sedan kan man såklart välja att göra alla möjliga mönster, jag vet att jag brukade rita upp mina mönster på rutigt papper, om jag till exempel ville skriva ett namn eller ville att det skulle bli en bild av det och inte bara randigt eller prickigt.

Om ni saknar något i beskrivningen eller har några frågor så säg gärna till!




____________________________________________

Uppdatering 2015-08-21 
Efter att ha fått frågan om hur man gör ett snyggt avslut  när man gör armband av en pärlväv ska jag försöka förklara och visa hur jag brukar göra :)


När jag är klar med väven och har vävt de extra varven med bara tråd så knyter jag av väven genom att knyta ihop trådarna tre och tre (ibland blir det två trådar i sista knuten om det inte går jämt ut). Jag håller ihop alla tre trådarna och gör en knut så nära väven som möjligt (se bild nedan). 


lär dig knyta av en väv snyggt avslut väv armband
Trådarna knyts ihop tre och tre


Sedan kan man antingen fläta ihop trådarna till en fläta (försöker fläta så kort som möjligt) eller dra ihop trådarna och knyta en knut ungefär en halv centimeter från de första knutarna (se bild nedan).


Snygga avslut på väven


Både när jag gör en fläta och när jag drar ihop trådarna i en knut så ser jag till att knuten sitter ordentligt så att jag kan klippa av trådarna precis efter knuten. Sedan sätter jag en ringögla över varje knut, på den ena sidan med ett lås och på den andra sidan med en motögla (det man sedan låser låset i). Då brukar det vara lätt att ta på och av om man vill att väven ska bli ett armband eller halsband!

Om man inte vill att det ska bli ett armband/halsband så brukar jag knyta av väven som på första bilden och sedan klippa trådarna i den längd som jag tycker passar väven :)

Hoppas beskrivningen hjälper er!

tisdag 11 februari 2014

Daimcheesecake med toffesås

Det är väldigt sällan jag läser matbloggar men ibland råkar man ramla över en av en slump och det gjorde jag här om dagen. En matblogg där det bland annat finns ett recept på daimcheesecake med toffesås. Som ni förstår så var jag ju bara tvungen att prova receptet, det liksom ropade på mig flera gånger om dagen tills jag tog tag i saken och bakade mig en sån mumsing. Och oj! Det här receptet kan verkligen rekommenderas!



recept cheesecake
Daimcheesecake med toffesås


Jag kan ju rekommendera att följa receptet ;) Jag har lite svårt för det även om jag faktiskt verkligen höll mig i skinnet här. Jag tog lite mindre digestivebotten - men gör inte det! Det är så gott med bottnen till cheesecaken och det är bara dumt att inte ha allt det gottiga! Jag tog också två dubbeldaim istället för tre. Ja alltså, man kan ju undra varför?! Ta tre!

När man sedan kokar den kondenserade mjölken för att det ska bli en toffesås... Det står att man ska koka max två timmar men gärna en och en halv. Alltså, koka en och en halv som det står. Annars blir det en toffekräm ;) Minst lika god, men mycket svårare att få att flyta ut över cheesecaken så där snyggt som i orginalreceptet ifall man ska servera i helform!

Ett litet tips också, att röra ut philadelphiaost med äggulor och de andra ingredienserna är ju inte det lättaste. Om du har en "gammeldags" handvisp, det vill säga en i metall istället för plast så kan jag rekommendera att använda den för att vispa ihop grejerna, går så enkelt!

En fin grej med cheesecake är ju att man kan skära upp den i smala bitar och frysa in den igen, så tar man bara fram de bitar man vill äta / bjuda på. Och gör smala bitar, den här kakan bli mastig så det heter duga! Jag låg i sockerkoma flera dagar efteråt! Kan i och för sig bero på att jag för första gången sedan nyår faktiskt åt någonting i godis/kak/sockerform ;) Men den här kakan är värd ett undantag. 

Och som ni kanske kan lista ut sitter jag i skrivande stund med en bit cheesecake och en stor kopp kaffe och njuter. Jag brukar ta mig lite lat egentid med en kaffestund (i vanliga fall med lite frukt istället för cheesecake, jag lovar att jag inte äter cheesecake varje dag!) på eftermiddagen när dottern tar en liten tupplur. Samtidigt som jag brukar passa på att uppdatera bloggen :)

söndag 9 februari 2014

Pärlpyssel - pannunderlägg med pärlor

Minns ni plastpärlorna som användes flitigt när i alla fall jag var liten (och mellanstor för den delen)? Nabbipärlor kallar en del dem för, det finns ett märke som heter hama också (tror att det är nyare än nabbi) så man kan nog kalla dem för hamapärlor också.

Jag vet inte hur många pärlplattor jag gjorde som barn, några limmades i ram, andra ströks ihop med strykjärn. Jag kan avslöja att dessa fantastiska pärlor fortfarande är vanligt förekommande på förskolor och i fritidsverksamhet. Fantastiskt vilken finmotorik de utmanar till och möjlighet för barnen att använda fantasin och vara kreativa eller för den delen öva på att följa ett mönster.

Min mamma hade några pannunderlägg sydda av nabbipärlor och hon lärde mig hur man gjorde. För ett par år sedan när jag jobbade extra i fritidsverksamhet efter förskoleklassen, eller, det är ganska många år sedan nu! I alla fall, då var det några av barnen som var intresserade av pärlor men verkade redo för något svårare än pärlplattor. Jag dammade av pärlkunskaperna och lärde dem att sy pannunderlägg. Tog tillfället i akt att lära mig själv något nytt också och sydde efter mönster och gjorde pennskrin. Sååå fina och jag har kvar och använder dem än idag! Ska fota dem någon dag och visa och försöka hitta igen mönstret :)

Pannunderläggen har fått flytta med i alla fall och finns kvar i en av kökslådorna, tillsammans med skärbrädor och påsclips :) Väldigt förtjust i färgerna även om vi inte använder dem direkt ofta.


sy med nabbipärlor
Pannunderlägg av nabbipärlor

pyssla med hamapärlor
Jag gillar det randiga mönstret


Att sy med nabbi/hamapärlor är ett finfint pyssel att göra tillsammans med lite större barn, typ sådär femåringar och uppåt skulle jag rekommendera. I alla fall om man syr till exempel pannunderlägg med enkla mönster (ränder kanske) eller helt utan mönster. De där virrvarrsfärgglada pannunderläggen är underbara! Tyvärr är det ju av någon anledning som om barn har patent på att få till det där fantastiskt barnsliga och spontant fina ;) När det syns att det är barngjort gör det så mycket finare och det är svårt att fejka ;)

Jag hittade en beskrivning här som man kan följa om man vill prova göra ett eget pannunderlägg! Tekniken kallas tydligen för peyoteteknik och nu när jag tänker efter så undrar jag om inte de här pärlorna också kallas för indianpärlor? Det är bara en textbeskrivning, vore mycket enklare att följa en beskrivning med bilder, men det kanske jag kan ordna framöver :)

Jag använder makramégarn när jag syr med nabbipärlor, starkt och bra :)

lördag 8 februari 2014

Sy barntrosor

Ett par barntrosor sydde jag för ett tag sedan, med nyckelpigor på. Fick lite blodad tand när jag sydde trosorna till mig själv :) Och jag behövde träna lite för snart är det dags att sy trosor i form av training pants till dottern! 

Jag använde mig av den här beskrivningen för att få ordning på att vändsy grenen. Fast jag hade gjort det en gång innan på vuxentrosorna fick jag fundera både en och två gånger så det skulle bli rätt.


barntrosa
Barntrosa efter eget mönster strl 104


Jag är så himla förtjust i nyckelpigetyget! Jag valde att kantbanda trosorna istället för att sätta resår eller mudd, tyckte att det blev väldigt bra. Med mudd blir det ju en lite högre kant vilket jag tror kommer att passa på training pantsen men inte på vanliga trosor.


sy trosa med kantband
Trosa med kantband


Kantbandet är ett såkallat 3-viks kantband och jag sydde ner kantbandet med sömmen precis innanför kantbandet. Då är bandet fastsytt på baksidan men man slipper sömkanten på kantbandet på framsidan.

Men för er som undrar vad en training pants är som jag säger att jag ska sy till dottern. Jo alltså, vi har pottränat sedan dottern var 4 månader och nu gör hon både stort och litet på pottan. Vissa dagar är det bara småskvättar i blöjan (mest på grund av mitt slarv då att vi inte var snabba nog till pottan) och även om det ibland kommer rejäla kissningar i blöjan så känns det så onödigt att slänga blöja efter blöja med bara småskvättar. Mycket bättre om hon kan börja med trosor!

Vanliga trosor skulle däremot inte fungera eftersom de här småskvättarna fortfarande kommer. Innan vi är beredda på att vara helt torra behöver i ett mellanläge - mellan trosa och blöja. Och då finns det de finfina sakerna som kallas för training pants. Det finns mängder av varianter, som tål mer och mindre kissningar. Men tanken är att det ska kännas som att barnen kissar i trosan (kissar de i blöjan känns det ju knappt) men det ska inte behöva bli världens pöl i soffan om de glömmer bort sig.

I mina training pants tänkte jag ha ett fuktstoppande lager ytterst (men innanför själva trosan) och sedan uppsugningslager så att det ryms en liten skätt. En hel kissning håller de inte, då kommer det att bli blött, men jag får vara uppmärksam på kissasignalerna när dottern är utan blöja!

torsdag 6 februari 2014

Virka ett hjärta

Till min senaste barnvagnsmobil (bild på hela barnvagnsmobilen kommer när den är levererad) virkade jag fram ett lite plattare hjärta som jag tänkte dela med mig av mönstret till :) Som ni ser är första delen av hjärtat lite inspirerat av de fina mormorsruteugglorna. I och för sig virkar man alla runda ökningar så här i mormorsrutevarianter, men jag fick idén när jag hade virkat ugglorna så jag vill gärna lämna inspirationscredits till dem!


virka hjärta mönster
Hjärta till barnvagnsmobil


Man virkar två likadana hjärtan (men bara hänge på det ena) och virkar ihop dem :)


Mönster virkat hjärta:

Börja med 4 lm och sm ihop till en ring
1. 14 hst i ringen
2. Virka mellan halvstolparna: 2 st i 1 x 7, 1 lm, 1 fm i senaste st, 2 st i 1 x 7
3. 1 fm, 1 hst, 2 st i 1, 2 dst i 1, 2 st i 1, 2 hst i 1, 2 fm i 1, sm. Flytta över till andra sidan hjärtat (börja i 6e maskan från spetsen) och virka 1 sm, 2 fm i 1, 2 hst i 1, 2 st i 1, 2 dst i 1, 2 st i 1, 1 hst, 1 fm, sm, avsluta och fäst tråden på första hjärtat, på andra fortsätter du med att virka ihop hjärtana.

Om du vill ha ett hänge på hjärtat virkar du in hänget (8 lm, sm i första lm)  i varv 3, antingen mellan de två dubbelstolparna om du vill ha hänget på hjärtats sida, eller efter sista fm i slutet av varv 3 om du vill ha hänget i mitten.

På varv två virkar man in hjärtats spets nertill, börja som det står i mönstret att virka 7 av stolpgrupperna, sedan virkar du en luftmaska och en fastmaska i den senaste stolpen du gjorde (se bild nedan). Virka sedan vidare med de sista 7 stolpgrupperna.



virka barnvagnsmobil
Luftmaskespetsen på hjärtas virkas ner i en stolpe



Det första hjärtat du virkar tar du av och fäster tråden på. När det andra hjärtat är färdigt så virkar du ihop de två hjärtarna. Jag lade hjärtana avig mot avig och virkade fastmaskor i den bakre bågen av maskorna. När du kommer till spetsen virkar du tre fastmaskor i luftmaskan så spetsen behåller sin form! Glöm inte stoppa hjärtat lite innan du virkar ihop det helt så det får en lite bulligare form.

Varför virka ihop med fastmaskor och inte smygmaskor? Jo, om du virkar med smygmaskor kommer maskan att lägga sig på den sida du virkar ifrån. Om du virkar med fastmaskor lägger sig maskan i mitten och bygger på i hjärtats storlek istället lika från båda håll. Mycket snyggare tycker jag!

måndag 3 februari 2014

Nya fleecebyxor

Länge har jag tänkt att jag ska sy ett par fleecebyxor till dottern. Eftersom jag ändå hade fleece över från åkpåsen och eftersom det kändes helt onödigt att gå och köpa ett par. Gjorde slag i saken härom dagen och sydde ett par som förhoppningsvis hinner komma till användning mer än samma dag de blev färdiga. Nu har det hunnit bli plusgrader och ett par fleecebyxor känns helt onödiga i åkpåsen. Jag älskar i och för sig känslan av att det är plusgrader när man kommer ut, känns som vår och jag vill bara vara ute hur länge som helst! Men februari har just börjat så det hinner nog bli kallt igen ;)

Byxorna är på ett ungefär storlek 74/80 (nog närmare 80 egentligen) så de kommer i alla fall att räcka tills den riktiga våren kommer hit!


sy egna fleecebyxor
Fleecebyxor med mudd

sy byxa bebis
Mudd i midjan som inte sitter åt för mycket

sy kläder bebis
Mudd i benen som går att vika ut


Utvikbara muddar är en klar favorit när jag syr byxor, storlekarna håller så mycket längre! Jag gillar färgkombinationen grönt och rött mycket! Men kom på när jag redan skurit ut mudden att det hade ju varit fantastiskt med turkos mudd till den röda fleecen! 


Skärmatta är bra att ha


När jag skär mudd eller kantband använder jag alltid skärmattan och linjalen, det är så mycket enklare att få till det rakt och jämt hela vägen. Och när jag skar ut mudden till fleecebyxorna upptäckte jag att linjalen har samma bredd som höjden på mudden jag brukar skära ut, hur smidigt var inte det! Bara att lägga på rakt i nederkant och sedan skära lång- och kortsida på en gång!!

söndag 2 februari 2014

Tre sätt att virka prästkrage-mormorsrutor

När jag virkade de söta mormorsruteugglorna från BunnyMummyJaqcuie såg jag ett annat av hennes mönster som jag blev nyfiken på och sparade ner som länk i mobilen. Min webbläsare i mobilen sa ifrån förresten här om dagen om att jag hade för många bokmärken, nu försöker jag gå igenom alla bokmärken och bestämma mig för vilka mönster jag vill prova och vilka som inte känns intressanta längre ;) Mönstret var i alla fall prästkragar i mormorsruta och det här är en ny favorit!


granny square daisy
Mormorsruta med prästkrage


Om du vill prova göra en egen prästkragemormorsruta hittar du mönstret här :) Den här prästkragen är gjorda med ett "puff stitch", vet inte vad maskan heter på svenska, men puffmaska kanske ;) Jag har sett maskorna innan men tyckt att de verkat så svåra så jag har aldrig kommit mig för att prova. Jaqcuie har dock en fantastiskt enkel beskrivning och det gick till min stora glädje enkelt att göra puffarna! 


mormorsruta med blomma
Blombladen - puffarna - i närbild


Blombladen ser så fluffiga och mjuka ut! Gillar verkligen verkligen!

Som av en slump såg jag ett annat mönster på mormorsrutor med prästkragar via en virkgrupp på facebook för några dagar sedan och självklart ville jag prova det mönstret också :) I det här mönstret virkas blombladen med popcornmaskor istället, också en ny maska för mig.


granny square daisy
Mormorsruta med prästkrage


Den blomman blev det en helt annan känsla på tyckte jag, popcornmaskorna består av fyra dubbelstolpar som virkas ihop i efterhand så själva blombladet blir lite mer kompakt.


mormorsruta blomma
Popcornmaskor som blomblad


När jag virkade prästkragsrutorna med popcornmaskor började jag fundera över om det inte skulle vara nog så enkelt att virka blombladen med cluster istället så jag knåpade ihop ett mönster på sådana prästkragemormorsrutor som jag passar på att dela med mig av när vi ändå grottar in oss i dessa fina prästkragar.


daisy granny square
Mormorsruta med prästkrage


För er som inte virkat cluster tidigare så är det ett sätt att virka ihop stolpar, man kan virka med enkelstolpar eller dubbelstolpar (eller trippel för den delen), det går också att variera antalet stolpar i clustret beroende på hur tjockt det ska vara. I clustren till prästkragens blomblad i det här mönstret är grunden 4 dubbelstolpar. 

För att virka ett cluster börjar du som vanligt när du gör en dubbelstople (två omslag, ner i maska och hämta upp tråden). I vanliga fall drar du sedan igenom två maskor, gör omslag, drar igenom två maskor, gör omslag och drar igenom de sista två maskorna. När du virkar ett cluster hoppar du över att dra igenom den sista gången och fortsätter istället (med två maskor på nålen) med nästa dubbelstolpe. När du gjort fyra dubbelstolpar och hoppat över sista genomdragningen på alla  fyra har du 5 maskor på nålen, gör då ett omslag och dra igenom alla maskorna. Då har du längst ner 4 dubbelstolpar men längst upp bara en maska.


free pattern daisy granny square
Blombladen i närbild


Mönstret:

Börja med att göra 5 lm, sm till ring
1. 8 fm i ringen
Byt färg på garnet
2. 3 lm och i samma maska ett cluster med 3 dst, virka sedan ett cluster med 4 dst i varje fm
Byt färg på garnet och börja valfri lmb
3. 3 lm (räknas som första stolpen), 2 st, 2 lm, 3 st, 1 lm  i första lmb - första hörnet, 3 st, 1 lm i nästa lmb. Fortsätt varvet runt med *3 st, 2 lm, 3 st, 1 lm* som hörn och *3 st, 1 lm* som stolpgrupp mellan hörnen. Sm ihop
4. Sm fram till lmb och fortsätt med mormorsrutevirkningen, *3 st, 2 lm, 3 st, 1 lm* som hörn och nu två stolpgrupper med *3 st, 1lm* mellan hörnen


virka mormorsruta med blomma gratis mönster
Tre olika sätt att virka mormorsrutor med prästkragar


Så lika men ändå så olika mormorsrutor med prästkragar. Min egen version med clustermaskor var enklare att göra än popcornmaskorna men Jacquies version med puff-maskorna är definitivt min favorit!