söndag 25 augusti 2013

Sy en egen napphållare - med bildbeskrivning

Jag har länge velat göra egna napphållare och leksakshållare men dragit mig för det eftersom det finns en hel del att tänka på. Varför nöjer jag mig inte med köpesnapphållare? Jooo för att vi har ring på dotterns nappar och då fungerar inte köpesnapphållarna!


hemmasydd napphållare med tryckknapp
Hemmasydd napphållare med tryckknapp


2001 gjorde Konsumentverket en marknadskontroll av napphållare. Skrämmande 3 av 24 olika modeller fick godkänt... HJÄLP!? Ni har väl koll på vad ni köper för napphållare! 10 av napphållarna var helt underkända både när det gällde konstruktion och märkning (ex kring säkerhet). 11 av napphållarna var godkända på konstruktion men ej märkning. Endast 3 napphållare var alltså helt godkända vad gällde både konstruktion och märkning. Resultatet av marknadskontrollen med bland annat alla napphållare och kommentarer kan man läsa här.

Jag vet inte om det är gjort någon undersökning efter det. Det finns en standard för napphållare kring säkerhetsregler och så, vill man ta del av den kostar det dock över 1000 kronor och det är kanske inget som privatpersoner köper och läser innan de säljer hemmagjorda napphållare. 

Det finns alltså bara en sak att säga om napphållare, hemmagjorda eller inte - var uppmärksamma!


- Kontrollera napphållaren regelbundet
- Napphållare får ej användas när barnet sover eller i sängen
- Ha ALLTID översikt över barnet när napphållare används


Andra saker som kan vara bra att känna till:
- Bandets längd får ej vara längre än 22 cm (pga stryprisken)
- Clipet får ej kunna gå sönder och måste klara typ 1000 öppningar/stängningar
- Clipet får ej vara för litet (har för mig att jag läst minst 4,5cm men är ej säker)
- Ventilationshåll måste finnas

Nu ville jag ändå ge mig på att sy en napphållare och bitringshållare eftersom de som finns i butik inte passar dotterns nappar. Har strikt informerat maken om att han måste ha extra uppsyn när napphållare används. Men uppsyn över sitt barn ska man väl alltid ha ;)Så här gjorde jag:

1. Jag klippte till två band som mätte 22 cm. Med vikning och sömsmån kan jag då vara säker på att de inte blir för långa. Jag valde ett band med tryckt motiv (väljer man vävt måste man sy dubbelt)2. Jag sicksackade kanterna så de ej ska repas upp
3. På båda ändarna av bandet: vik in en bit och sy fast änden på bandet för att det ska bli snyggare i nästa moment
4. På ena änden av bandet: vik änden över clipet och sy fast. Om man gör bandet så pass att pressarfoten ligger platt mot bandet och inte på clipet blir det lättare att sySå här det det ut när clipet är fastsytt. Tack vare steg 3 ser man inte sicksacken längre5. På andra änden av bandet ska tryckknapparna sitta. Vik därför bandet en bit och sy fast det. Varför? Jo för att änden ska bli snyggare6. Valfritt steg. När man syr kläder rekommenderas man att göra ett extra mellanlägg där knapparna ska sitta för att tyget inte ska gå sönder. Jag vet inte hur det fungerar på band men jag provade att göra en med och en utan. Om man vill göra mellanlägg kan man klippa ut i en bit tyg lite större än själva tryckknappen.7. Sätt fast tryckknapparna. På bilden ser ni ovansidan av hållarna. På den övre av hållarna ser ni att ringen inuti är vit - det är mellanläggen. På den nedre har jag inget mellanlägg och då ser man bandet igenom. På den yttersta av knapparna har jag inga mellanlägg alls eftersom bandet är dubbelt.Undersidan av hållarna ser ni här. Jag valde att göra den undre med bara ett knappfäste - den passar utmärkt till napparna. Den övre gjorde jag med två så att den skulle passa både napparna och bitringarna.Så här ser det ut nu när det är färdigt! Blev såååå nöjd :)Men som sagt, de clips jag använt vet jag är för små - men jag har inte hittat större någonstans. (Det är hängselclips). Men oavsett om ni använder hemmasydda napphållare (alla jag sett som säljs på nätet klarar inte standarden) eller om ni köper napphållare och som uppfyller standarden på alla punkter - var uppmärksamma och ha uppsikt över barnen! :)


2017-01-10
En liten uppdatering med ett tips :) När jag började med napphållarna sicksackade jag kanterna men fick ganska snabbt se att andra brände kanterna på banden istället med en tändare, det började jag också med men har glömt uppdatera här i bloggen! Så istället för att sicksacka kanterna kan man bränna dem försiktigt med en tändare, mycket enklare och håller lite bättre!

Trevlig sömnad!

2 kommentarer:

 1. Om du bränner kanten med ex. tändare istället för zig-zag så repar det inte upp sig och ger en snyggare kant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag bränner också kanterna efter en tid tillbaka, så mycket smidigare :)
   Ha en fin dag!

   Radera