torsdag 22 augusti 2013

Aktuellt kring bläckfiskar

När jag läste DN imorse kunde jag inte undgå att se denna artikel som rör de neonatalbläckfiskar som sedan några månader strömmat in till olika sjukhus i Sverige. Skånes universitetssjukhus är först ut med att förbjuda de söta små bläckfiskarna som fått så stor uppmärksamhet i media och i virkvärlden.

Jag har aldrig hört om något som engagerat så många som de här bläckfiskarna och i så många olika forum pratas det om och virkas det bläckfiskar. Enligt DN har man i Danmark erfarit många hälsorelaterade fördelar för de små för tidigt födda bebisarna - jämnare hjärtfrekvens och bättre syresättning - är det så konstigt att virkvärlden vill bidra till trygghet och bättre hälsa för de små?

Nu är det alltså slut på goset för neonatalbebisar. Varför? Det finns två perpektiv på det här som jag faktiskt måste få lufta.

1. Bläckfiskarna samlar bakterier vilket är skadligt för de känsliga neonatalbebisarna.
2. Svenska sjukhus är underbemannade.

Båda alternativen är självklart helt korrekta. ALLT samlar bakterier. Leksaker, snuttisar, kläder och självklart virkade bläckfiskar... Mjuka saker måste tvättas och plastiga saker måste tvättas eller spritas för att hållas rent. Men att bläckfiskarna skulle samla bakterier känns som ett lättlöst problem - TVÄTTA! Alla bläckfiskar ska virkas i garn som tål att tvättas i tvättmaskin i 60 grader. Problemet är då alltså att sjukhusen är underbemannade när de inte kan köra en extra tvättmaskin om dagen för att de små pyttebebisarna ska få lite trygghet. Eller har de kanske inte tvättmaskin på avdelningen, då blir det svårt att tvätta.

Jag säger egentligen inget annat om att sjukhusen inte har möjlighet att tvätta bläckfiskarna än att det är synd!

Kanske kan bläckfiskarna istället skickas hem med bebisarna när de är starka nog att åka hem? Hälsofördelarna försvinner ju förvisso, men trygghet kan det nog ändå ge från och med att bebisen får komma hem och det kanske är positivt för föräldrarna att någon tänkt på dem och lagt mycket tid på att virka en bläckfisk som just deras lilla bebis ska få...?

Nåja, tur att jag har tvättmaskin hemma och kan tvätta själv :)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar