måndag 29 december 2014

Brödkorgar och julgodis

Efter några mysiga juldagar njuter vi nu av snö och minusgrader. Och sol! Äntligen denna underbara sol! Som jag längtat efter soliga dagar :)

Symaskinerna är undanställda och virkgrejerna nerpackade sedan före jul. Med huset fullt behövdes mat- och sittplatser och jag bestämde mig för att pausa lite i skapandet och bygga upp lite pyssellängtan till början av 2015 :)

Innan jul blev det däremot en hel del sömnad och pyssel. Bland annat juliga brödkorgar i mängder som julgåvor till arbetskamrater, dotterns dagmamma och makens släkt. Och såklart en till oss att använda under julen. Man kan ju fråga sig hur jag lyckades glömma fota så många brödkorgar... Alla i olika juliga tyger och med mycket julkänsla. De blev väldigt uppskattade presenter i alla fall och det är ju det viktigaste!

Svärmor använde sin korg direkt som valnötskorg - det passade perfekt och blev så fint med nötterna i en tygkorg! Ska jag komma ihåg till nästa jul! 



julig brödkorg
Julig brödkorg


Dagmammans brödkorg fyllde vi med lite julgodis i fina cellofanstrutar :)


gör julgodis fin present julpresent cellofanpåsar
Kola-popcorn, brända mandlar och en variant av chokladfudge


Brända mandlar och kolapopcorn är två av mina favoritgodissorter under jul. Provade ett nytt recept på brända mandlar som du kan hitta här. Jag gjorde dem i gjutjärnsstekpanna och då var det enkelt att ställa in hela stekpannan i ugnen för rostning. Ett stort plus för att de var väldigt lätta att dela på efteråt och att de blir perfekt kanderade!

Nu är julledigheten i och för sig slut snart och med den försvinner suget efter julgodis. Men om man blir lite sådär sugen på något lättgjort och smaskigt så tipsar jag om den här rosa fudgen med smak av vit choklad och skumjultomtar :)


Rosa fudge


Jag gillar fudge och blev lite sugen på att prova med skumbananer också, kanske till påsk då gult blir ett bra tema på sötsakerna :)

5 kommentarer:

  1. Fudge med skumbananer och mjölkchoklad är helt underbart!
    Denna julen gjorde jag 4 sorters fudge, skumtomte, saffran, pepparkaka och mint. Tycker inte att bananchoklad är en julsmak men min blivandesvägerska beordrade mig att göra det till hennes födelsedag :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, då måste jag prova det! Jag gillar de chokladöverdragna skumbananerna man köper på lösvikt, kanske de fungerar att använda också? Tycker det är en godare banansmak än de andra skumbananerna :)

      Vad använde du för att smaksätta med pepparkaka? Pepparkaksfudge lät ju hur gott som helst!!

      Radera
    2. Jag använder Carlettis skumbananer med antingen mörk eller ljus choklad som överdrag. Har testat med två andra, en med chokladöverdrag och en utan men de smakade inte riktigt lika gott. Så använder jag antingen mörk eller ljus choklad till, då jag inte äter vit choklad och eftersom de ändå är chokladdoppade.
      Pepparkaksfudge gjorde jag enligt samma grundrecept fast med de vita sockerbitarna, ljus choklad och med en tesked pepparkakskrydda. Den blev jättegod!

      Radera
    3. Ah, smart att använda vita sockerbitar för att få till konsistensen! Måste prova det här snart :) Jag älskar verkligen pepparkakssmak!

      Radera
    4. Jag har testat runt med det receptet för det är det som jag lyckas bäst med. De andra jag gjort blir lätt så lösa :/

      Radera