måndag 27 maj 2013

Gjut egna fot- och handavtryck

När man får en liten bebis till familjen känns det som om man vill spara på varendaste liten händelse. Vi tar kort varje dag på dottern i olika situationer för att vi tycker hon är så söt, vi försöker fota alla "första gången"-händelser, försöker fånga hennes utveckling och försöker bevara minnet av hur liten hon var när hon kom. Vi tryckte hennes händer och fötter med vattenfärg på papper ganska tidigt, fantastiskt roligt att ha kvar! Vi tänker oss att vi ska göra avtryck med färg varje månad för att kunna se hur hon växer, vänner som har barn säger att man glömmer så fort!

Jag ville göra avtryck i gips också men istället för att köpa ett dyrt färdig-kit så tänkte jag att vi kan lika gärna köpa gips och göra egen trolldeg. Den trolldeg jag brukar göra när barn ska leka med den är lite meckig eftersom den ska kokas och hållas på med. Istället googlade jag för att hitta ett recept på trolldeg till att göra avtrycken i och hamnade på den här bloggen.

Trolldegsrecept:
4 dl mjöl
2 dl salt
2 dl vatten
2 msk olja

Trolldegen blev väldigt lättarbetad och fungerade suveränt att kavla också!

Jag köpte alabastergips från Panduro och även enkla vita kartongramar därifrån. Anledningen till att jag valde kartongramar var dels att jag ville gjuta avtrycken i ramarna och sedan använda ramarna till avtrycken, dels att jag ville ha valmöjligheten att lätt måla ramarna med vattenfärg som jag redan har hemma.

Hur gjorde vi då...
1. Trolldegen gjorde jag först så den var klar
2. Sedan lade jag en bit plastfolie över ramen för att skydda den när jag skulle gjuta
3. Jag kavlade ut trolldeg så att den i tjocklek var ungefär halva ramens djup
4. Jag skar ut trolldegen så den passade i ramen
5. Dags att göra avtrycken med händer och fötter i den kombination man vill
6. Blandade till gipset: 1 del vatten, 2 delar gips (annars blir det för vattnigt)
7. Hällde gips över trolldegen
8. Ta ramen och släpp den försiktigt mot bordet ett par gånger för att eventuella luftbubblor i gipset ska försvinna
9. Låt torka över natten och lite till (ack denna hemska väntan!)
10. Här blir det lite trixigt, gipset sväller lite när det torkar så det kommer att sitta fast lite i ramen. Jag vände ramen upp och ner och tryckte på baksidan över två av hörnen så gick det att tippa ut gipset.
11. Pilla bort trolldegen
12. Putsa lite försiktigt med fingret över hela gipset för att jämna ut det, om man inte gör det här på en gång torkar gipset med de små fjunen och då går det inte att få bort!
13. Låt torka ett par timmar. Jag putsade kanterna med sandpapper för att det skulle bli jämnare och sedan valde vi att lacka med ett klart (genomskinligt) hobbylack för att det skulle bli lite hållbarare. Man kan måla med vattenfärg eller så går det såklart lika bra att lämna avtrycken olackade och omålade!
14. Bara kvar att trycka ner avtrycken i ramarna med lite lim bakom. Fördelen när man gjutit i ramen är att med bara lite puts behövs det lite tryck för att få ner gipset med följden att det sitter väldigt bra i ramen! Jag valde dock att sätta lim ändå för säkerhets skull!

Hoppas det blir bra för er! Så här blev de första avtrycken för oss, vi gjorde fler sedan med en hand och en fot i, en till farmor/farfar och en till mormor/morfar. Superbra present! Jag har tittat på våra egna hur många gånger som helst och är så fascinerad över hur fantastiskt fint det blev! Bebisfötter och -händer är underbara!


Gjutna hand-och fotavtryck i gips

6 kommentarer:

 1. Måste göra egna med Elmy, har ju en fot från det att hon var 10 dagar, skulle vara häftigt med en hand som 2 ½ åring!

  SvaraRadera
 2. Ja det låter som en bra idé! Tänk att barnhänder och -fötter är så fint! Jag tror att jag har kvar ett gipsavtryck från när jag var liten i en låda i källaren :) Väldigt roligt att spara!

  SvaraRadera
 3. nattstad.se/kallunki29 oktober 2013 14:53

  Vad fint det blev, det där ska jag testa i veckan med sonen :) Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen rekommenderas att göra avtryck, jag är fortfarande så fantastiskt nöjd med avtrycken och blir helt varm i hjärtat varje gång jag tittar på dem. Och fantastiskt att se hur små dotterns fötter verkligen var när hon var lill-liten! Det är bra att lacka avtrycken efteråt, hörde från en kompis att gipset hade sugit åt sig lite fukt när det varit hög luftfuktighet och det är ju synd!
   Anna

   Radera
 4. Hej! Så himla fina hand och fotavtryck du har gjort! Vet att detta är 1 år sedan nu, men gör en chansning och hoppas du ser detta! Är oxå sugen på att göra likadana tavlor! Hur gammalt var ditt barn när du gjorde avtrycken? Tänkte om de var klurigt innan en viss ålder med gripreflexerna? Och hur stora är ramarna du använde från panduro? Jättetacksam för svar! Du får jääättegärna svara mig på min mail : heftaparaten@msn.com
  Mvh Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofie,
   Tack! Hand- och fotavtrycken står fortfarande i vårt kök och jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser dem, tänk att dottern varit så liten!! Jag är verkligen glad att vi gjorde avtryck med lera och gips, det är så verkligt :)

   När vi gjorde de här avtrycken var dottern ungefär 6 veckor, det hade gått bra mycket tidigare (och senare) också. Ett tips är att göra avtrycken när bebisen sover, så gjorde vi och då gick det mycket lättare! Så har vi gjort med alla hand- och fotavtryck i vattenfärg som vi gjorde när hon blev större också, då påverkar inte gripreflexerna lite mycket.

   Innermåttet på ramarna är 15x15cm, det tycker jag blev lagom för att rama in de små händerna och fötterna :) Yttermåttet är 23x23cm.

   Lycka till med dina avtryck och fråga gärna igen om du undrar över något mer!

   Anna

   Radera