tisdag 1 mars 2016

Sy en spetskrage - instruktion

Nu har det varit lite tyst ett tag. Mest för att det har varit intensivt hemma, intensivt i undervisningen och intensivt i företaget. Samtidigt som solen äntligen har kommit och på de lediga helgerna har jag inte kunnat förmå mig att "jobba" utan åkt på utflykt med familjen istället. Precis som det ska vara :) Dottern älskar utflykter, nästan mer än mig till och med och hon studsar runt och skrattar ivrigt om vi berättar på morgonen att vi ska på utflykt. UNDERBART!

Men idag tog jag mig lite tid i skolan att göra en grafisk instruktion på hur man syr fast en spetskrage på ett plagg. En av dagarna på syfestivalen (Älvsjömässan, Stockholm) hade jag på mig en tröja med båtringning fram och spetskrage bak som blev väldigt uppskattad. Jag har fått mängder av frågor på hur jag gör när jag syr fast spetskragen efter det och jag tänkte dela med mig av hur jag gör med lite tips och förslag.


sy en spetskrage beskrivning diy gör det själv sömnadsbeskrivning damkläder
Baksida av en topp med spetskrage


Jag använder mitt vanliga t-shirt mönster när jag syr den här toppen. Så förslaget är att välja en topp (långärmad/kortärmad) som du trivs med och som sitter bra på dig istället för att leta efter nya mönster. Spetsen syr jag på bakstycket så som det beskrivs på bilden nedan:


sy en spetskrage beskrivning diy gör det själv sömnadsbeskrivning damkläder
Sömnadsbeskrivning på spetskrage


Om spetsen är elastisk är det viktigt att välja en elastisk söm (elastisk raksöm eller liten sicksack) men om spetsen är stum som den jag använde så går det också bra med en vanlig raksöm.

Limma på spetsen i ytterkanten ordentligt så blir det lättare att sy sedan. När du sytt fast spetsen syr du ihop tröjan helt, fålla också gärna. Först när hela tröjan är klar klipper jag ur ringningen, mest för att det är lättast att hantera tröjan om spetsen inte är urklippt. 

Tänk på att om du vill kunna använda tröjan med spetsen både bak och fram kan du kolla hur långt ner du vågar klippa ringningen under spetsen utan att toppen blir för avslöjande. Jag valde att ha min tröja med spetsen bara bak så jag klippte ur ganska ordentligt för fin effekt.


sy en spetskrage beskrivning diy gör det själv sömnadsbeskrivning damkläder
Tröja med båtringning


Jag gillar båtringade tröjor och valde att göra min spetströja båtringad. Båtringningen är enkel att göra och du kan utgå från ditt vanliga tröjmönster. Klipp ut ärmarna och två bakstycken (förutsatt att ärmarna är symmetriska, om de är anpassade i ärmhålorna på framstycket klipper du ut ett bakstycke och ett framstycke men framstycket med samma halsringning som bakstycket).

Båtringningen får du fram väldigt snyggt när du fållar ner framstycket (dvs det bakstycke som inte har spetsen på sig), jag viker ner halsringningen 1 cm och fållar med en fin dekorsöm.


Lycka till med din spetskrage och kommentera gärna med frågor eller feedback!

4 kommentarer:

 1. Jag har sett bilden på instagram, men kan du möjligtvis lägga upp en bild på tröjan här också? Jag är sugen på att göra en när jag är mer bekväm med att sy :) Du passar så fint i den att det är galet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad glad jag blir! Blev så himla nöjd med tröjan <3 Absolut kan jag ordna livebilden här i bloggen också :) Det är ju lite annorlunda att se kläderna på!

   Radera
  2. Om jag får tjuvnappa och ställa en annan fråga här, jag är fortfarande väldigt ovan och osäker på att sy men de senaste tre veckorna har fyra av mina kjolar gått sönder och jag har inte hittat några jag gillar så jag funderar på att sy de själv. Jag tror att jag har bestämt mig för mudd i midjan och utanpå-fickor, men har du något tips på hur man får till resten av tyget bra utan att det blir för mycket tyg överallt?

   Radera